İnsanın soluk borusunun iç yüzeyi silli hücreler ile kaplıdır. Silli hücreler ya da titrek tüylü diye de bilinen bu hücreler akciğerlere giren partikülleri dışarı atmak için titreşirler. Bu partiküller yine aynı hücrelerden salgılanan mukus ile birlikte balgamı oluşturur. Elbette eczaneden alınabilecek balgam sökücü ilaçlar balgamın atılma sürecini hızlandırıp, kısaltabilir. Ama, her ilacın bir yan etkisi olduğu düşünüldüğünde bu ilaçların kullanımı caydırıcı olabilmektedir.
Günümüzde kullanılan ilaçların % 25'i çeşitli bitkilerden elde edilmektedir. İnsanlar, bitkilerin % 64'ünü ise şifa amaçlı kullanmaktadır. Sadece balgam değil, neredeyse tüm hastalıkların tedavisi bitkilerde gizli olup, tedavi yapabilmektedir.
Balgam söktürücü bitkiler de başta olmak üzere ıhlamur gelir. Ihlamurun yanında tarçın, zencefil, karanfil birde havlıcan karışımı birlikte kaynatılırsa boğaz ağrısına ayrıca öksürük ve bronşit hastalığına birebir iyi gelir. Bunun dışında ebegümeci şifalı bitkisi de kullanılabilir.
Şifalı bitkilerden elde edilecek olan çayların demlenmeleri kısa süreli yapılmamalıdır. Dinlenme yada demlenme süreleri uzun olmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi yerindedir. Zaten demleme süresinde bekletildikçe kıvamında koyulaşma görülür. Kıvamı koyulaştıkça bronşlardaki, solunum yolunda ki yüzeyi rahatlatan müsilaj denilen maddeler ortaya çıkar ve balgam söktüren ana madde budur. Demliğe 2 kaşık ebe gümeci ve ıhlamur atılıp 15-20 dakika kaynatıp ve 15-20 dakikada altını kapatıp bekletilirse gün boyu tüketebilir.
KARANFİL ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLEBİLİR!!!
Karanfilden şu şekilde faydalanmanızı önerebiliriz. Eğer çay içmeyi seviyorsanız 5 kişilik bir demliğe 5-6 adet karanfil katıp damak zevkinizi canlandırabilirsiniz. Çay tadının aromasına göre karanfil dozajını değiştirebilirsiniz.
Balgam sökücü özellikte olan diğer şifalı bitkiler arasında şunları da sıralayabiliriz;
· Isırgan otu tohumları
· Antepfıstığı+bal karışımı
· Anason çayı
· Kadınların her derdine deva olan civanperçemi çayı
· Meyan kökü
· Adaçayı
· Çörek otu+bal karışımı
ÖKSÜRÜK VE BALGAMA TERE KÜRÜ
½ litre su kaynatılır.
Suya 14-15 taze tere katılır ve 3 dakika kadar haşlanır (kaynatılan kabın ağzı kapalı olmalı).
Sıcak iken terenin suyu süzülür. Süzdükten sonra suyu soğutabiliriz.
Elde edilen Tere suyu yemeklerden önce yada yemekten iki saat kadar sonra içilmelidir. Bu kür, sigara içenler de dahil balgamı söken bir kürdür