Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Ozan Gökdoğan, kronik larenjit ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
EN SIK GÖRÜLEN SEBEP "REFLÜ"
Kronik larenjitin en sık görülen nedeni reflü hastalığıdır. Reflü, mide içindeki asit ve benzeri sindirim enzimlerinin yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu kaçak, yemek borusunun üst kısımdan geçerek gırtlağı etkileyebilmektedir. Bu durumun ses tellerine zarar vermesi kronik larenjite neden olabilmektedir. Kronik larenjit reflünün yanı sıra; ses tellerindeki sinir hasarları, yaralar, polipler veya nodüller gibi daha ciddi problemlere bağlı olarak da görülebilmektedir.
SES KISIKLIĞI 2 HAFTA İÇİNDE GEÇMEZSE DOKTORA BAŞVURUN
Larenjitin tanısı hasta öyküsü ve fiziki muayene ile konulmaktadır. Muayenede iltihabi reaksiyonu görmek için kulak, burun ve boğazın kontrol edilmesi gerekmektedir. Ses problemleri standart tedavilerle 2 hafta içinde düzelmezse, rahatsızlığın temel nedeni mutlaka kulak burun boğaz uzmanı tarafından araştırılmalıdır.
KRONİK LARENJİT UZUN SOLUKLU TEDAVİ GEREKTİRİYOR
Larenjit, genellikle koruyucu önlemlerle evde tedavi edilebilmektedir. Hastalık ile mücadele etmek için şu önlemler alınabilir:
• Ses dinlendirilmelidir
• Evdeki hava nemlendirici veya soğuk buhar makineleri ile nemlendirilebilir
• Bol sıvı alınmalıdır
• Sigara dumanından uzak durulması önerilmektedir.
Beslenme düzeni de çok önemli
Kronik larenjit ise altta yatan nedeni bulmaya yönelik daha uzun soluklu bir tedavi gerektirmektedir. Reflüden kaynaklanan kronik larenjit tedavisinde; antireflü ilaçlara ek olarak acılı, baharatlı, domatesli yiyeceklerden uzak durulması, çay-kahve tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması uyumadan en az 2 saat önce bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Ses tellerinde nodül, polip ve benzeri problemlerin neden olduğu kronik larenjit ses eğitimi ve terapisi gerektirebilir. Bu durumlarda ayrıca cerrahi müdahale gerekebilmektedir.