İstanbul'da iki damarı yüzde yüz tıkanan ve kalp krizi geçiren bir kişi, göğsüne neşter değmeden kurtarıldı. Serkan Karababa (40) bilgi işlem sistemi danışmanıydı. Hayatı boyunca spor yaptı. Sağlığı yerindeydi, kilosuna hep dikkat etti. Bir sabah aşırı terleme, göğüs yanması, halsizlik ve şiddetli ağrı şikâyetiyle uyandı. Hastaneye kaldırıldığı sırada acilde kalp krizi geçirdi. Doktorlar, kalbindeki iki damarın yüzde yüz tıkandığını gördü. Ana damar da yüzde 90 tıkalıydı. Acilen ilaçlı stent takılmasına karar verildi.
ÜÇ GÜNDE TABURCU OLDU
Liv Hospital'da gerçekleşen 4.5 saatlik operasyonda; koltuk altında 3 delik açıldı. Sadece kaburga kemiğinin olduğu yerde 4 santimetrelik kesi gerçekleşti. Göğüs kemiği açılmadı. Göğsüne neşter değmeden ve kalbi durdurulmadan robotik by-pass tamamlandı. Karababa, operasyondan sonra 2 gün yoğun bakımda kaldı. Üç günde taburcu edilen Karababa, 15 gün sonra normal hayatına döndü. Karababa şimdi eskisi gibi bisikletiyle kilometrelerce yol kat etmek için gün sayıyor.
'YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM'
Karababa: İşim uzun saatler oturma üzerine kurulu. Bu yüzden özel hayatımda hep sporla ilgilendim. 33 yaşıma kadar hep spor yaptım. Kickbox, savunma sporları, basketbol, yelken, bisiklet gibi dallarda lisanslı sporcuydum. O sabah aşırı terleme, halsizlik ve ciddi göğüs ağrısı ile uyandım. Acile geldim. Acı tarifsizdi. Şimdi kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Robotik by-pass'ta ölmedim. Kalbimi durdurup yeniden çalıştırmadılar. Kalbim çalışıyorken bu ameliyatı gerçekleştirdiler. Robotik bypassla iyileşmek ve normal hayata dahil olmak, çok daha kolay.
Operasyonu gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Ahmet Özkara: Kalbin üzerideki en önemli damar olan göğüs atar damarını kullanarak robotik by-pass yaptık. Klasik by-pass ameliyatındaki gibi göğüs bölgesi açılmadan ve kalbi durdurulmadan gerçekleştirdiğimiz için hasta konforu çok yüksek. Hasta çok daha erken normal yaşantısına dönüyor ve daha hızlı iyileşiyor. Hastanın iki damarında problem vardı. Vakaya hibrit yaklaşım dediğimiz uygulama ile önce ilaçlı stent, sonra da by-pass yapıldı.
Acilde müdahale eden kardiyoloji uzmanı Alp Burak Çatakoğlu: EKG'sini çeker çekmez bunun bir kalp krizi olduğunu gördük. Damar yüzde yüz tıkalıydı. Oradaki bu tıkanıklığın büyük kısmını bir pıhtı oluşturuyordu. Pıhtıyı öncelikle bir cihazla çektik. İlaçlı bir stent koyduk, yoğun bakıma aldık ve by-pass kararı verdik.