Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Araştırma Laboratuvarları Merkezi'nde kurulan Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezinde (KOZMER), doğadan toplanan endemik bitki türleriyle kozmetik ürünler geliştiriliyor.
Merkezde görev yapan uzmanlar, mevsiminde topladıkları zambak, mis zambağı, lavanta, kantaron, anemon ve salep çiçeklerini, geliştirdikleri formüllerle doğal kozmetik ürünlere dönüştürüyor.
Araştırma Laboratuvarları Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nazan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kozmetik sektörünün dünyada bilişim ve silah sanayinden sonra gelen çok büyük bir endüstriyel sektör olduğunu, Türkiye'nin bu sektörde tamamen ithalatçı durumunda bulunduğunu söyledi.
Demir, bir yıl önce kurulan KOZMER'in gelişmiş cihazlarla kozmetik ürünün Ar-Ge'sini yapan, çiçeğin toplanma aşamasından ürün haline gelmesine kadarki süreci kontrol eden bir merkez olduğuna değindi. KOZMER'in bu özelliğiyle Türkiye'de tek olduğunu savunan Demir, oluşturdukları marka ile kozmetik ürünler geliştirip satışa sunduklarını açıkladı.
Kozmetik sektörü için Muğla'nın doğru bir il olduğunun altını çizen Demir, şöyle konuştu:
"Bitki florasının zenginliği ve iklimi, Muğla'yı özel kılıyor. Bölgenin her noktasında farklı bitkilerle karşılaşıyorsunuz. Bu bitkilerin hepsi çok değerli ve hepsi endüstriyel öneme sahip, doğal olarak yetişen ve bir kısmı da endemik türler. Burada ekolojik dengeler korunarak son derece sağlıklı bitkisel hammadde üretmek mümkün. Bu hammaddeyi kozmetik endüstrisi için de ilaç etken maddesi için de kullanabilirsiniz. Merkezimizin altyapısı da bu araştırmaları yapmak için çok uygun."
"Ülkenin bu pazardan pay alması mümkün"
Demir, merkezde gelişmiş cihazlarla doğadan topladıkları bitkilerin içerik analizlerini yaptıklarını ve uçucu yağlarını izole ettiklerini ifade etti. Zambak, mis zambağı, lavanta, kantaron, anemon ve salep çiçeklerinin, geliştirdikleri ürünlerle ilgili ciddi bir bitkisel hammadde kaynağı olduğuna işaret eden Demir, "Dolayısıyla ülkemizin bu pazardan çok ciddi anlamda pay alması mümkün. Ben bu sektörde ithalatçı olan ülkemize akademik destek sağlamak için yola çıktım. Merkezimizin kuruluş vizyonu bu" dedi.
Demir, merkezde ürettikleri aromatik yağ ve cilt bakım ürünlerinin yanı sıra kantaron, sığla katkılı kantaron, papatya, zambak, defne, gül, kekik, lavanta, mersin, okaliptüs, reyhan, nane, yasemin yağı ile gündüz ve gece kremi, göz altı kremi, nemlendirici krem, banyo grubu ürünler ile bitkisel çayların büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.
Bazı otellere toptan satış yapmaya başladıklarını kaydeden Demir, cilt bakım ürünlerinin her çeşidini üretebileceklerini, bu konuda çok sayıda deneme yaptıklarını anlattı.
Demir, saç bakım ürünleriyle ilgili formülasyonlar ve parfüm denemelerinden pozitif sonuçlar aldıklarını yeni ürün geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.
"Doğal ürünler üretiliyor"
Kozmetik ürün denildiği zaman insanların aklına bir takım renkli ürünlerin geldiğini belirten Demir, şunları söyledi:
" Kozmetik sadece hanımların süslenmekle ilgili kullandığı materyaller gibi algılanıyor. Bu algı çok yanlış. Burası gerçekten çok büyük bir pazar. Günlük hayatımızda kullandığımız diş macunundan sabuna kadar birçok ürün bu kategoride yer alıyor. Sağlığımızın temelini oluşturan, günlük hayatımızın vazgeçilmezi birçok ürün bu kategoride bulunuyor. Bunun içinkozmetik endüstrisi çok önemli."
22 ürün satışta
Demir, KOZMER'de geliştirilen 22 ürünü satışa çıkardıklarını, ürün yelpazesini geliştirmeye devam ettiklerini kaydetti.