Ortodonti tedavisi gören hastaların en merak ettikleri konu tellerinden ne zaman kurtulacakları ya da tedavilerinin ne zaman sona ereceği... Uzun yıllardır ortodontik tedavi yapan Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın yaşı kaç olursa olsun ister ortaokula gitsin, ister profesyonel iş hayatında yer alan bir erişkin olsun, ortodonti tedavisi gören istisnasız her hastanın gündemindeki en önemli konunun "Ortodontik tedavi süresi" olduğuna dikkat çekiyor.
"Ne zaman tellerimi çıkaracaksınız?", "2 haftada bir gelsem daha hızlı biter mi?", "Mezuniyette tellerim çıkacak değil mi?" gibi daha onlarca soruyla hem kendinin hem de meslektaşlarının sık sık karşılaştıklarını belirten Dr. Yalçın, ortodonti tedavisi gören hastaların içine rahatlatacak, endişelerini azaltacak bir uygulamayı Amerika'dan sonra Türkiye'de hayata geçirdi. FDA onaylı Acceledent yönteminin kullanılması tedavi süresini yaklaşık yarı yarıya azaltabiliyor.
DİŞLERE TİTREŞİM VERİLİYOR
Dr. Yalçın'ın Türkiye'de kendi hastalarının tedavisinde kullandığı ve olumlu sonuçlar aldığı yöntemin tedavi süresini nasıl kısalttığına gelince…
FDA onaylı cihaz belli bir frekansta titreşerek çalışıyor. Ağıza giren bir aparata sahip cihaz tedavi süresince her gün, belli bir süre hasta tarafından uygulanıyor. Düzenli kullanıldığında aygıtın tedavi süresini %40 oranında kısalttığı tespit edilmiş durumda. 2 yıl olarak planlanan bir tedavinin süresi aygıt kullanıldığında 1 yıl ya da 1.5 yıla indirgenebiliyor.
Bu yeni uygulama ile artık sürenin uzun olmasından şikayet eden hastalara alternatif bir tedavi seçeneği sunabileceklerini söyleyen Dr. Yalçın " Tedavi süresi uzun olduğu için ortodonti yaptırmak istemeyen, onun yerine protez yaptırmayı düşünen hastalarımıza kendi dişleri ile yaşama imkanı vereceğiz" diyor.
ORTODONTİDE KÖK HÜCRE UYGULAMASI
Ortodonti alanında bir diğer yenilik de son dönemde popüler olan PRP (PLASMA RICH PLATELET) ile kombine yapılan ortodontik tedavi.
Kendi kanımızın "kök hücre deposu" olduğunu artık hepimiz tarafından bilindiğine dikkat çeken Dr. Yalçın, tedaviyi nasıl uyguladıklarını şöyle anlatıyor.
"Kan veriyorsunuz. Kan, özel aygıtlarla belli sürelerde santrifüj ediliyor. Bu yolla kırmızı kan hücrelerinden ayrıştırılan sıvı, yine çeşitli amaçlarla kendi dokumuza enjekte ediliyor." Dr. Yalçın, İmplant operasyonlarında, kemik iyileşmesini hızlandırmak için, kemik kaybı olan hastalarda yaklaşık 1 yıldır kullandıkları yöntemi artık ortodontik tedavi hastalarında, diş hareketini hızlandırmak ve kemik hacmini korumak amacıyla kullandıklarını ifade ediyor.