Yemeklerinize baharat eklemek, aslında onların birçok şekilde sınıf atlamalarına sebep olur. En başta tat zenginliği sağlarken diğer taraftan içerisinde bulunan antiokisdanlar, vitaminler ve özel tıbbi etkileriyle sağlıklı bir yemek haline dönüşmesine de neden olurlar. Bunlardan bazıları kansere iyi gelirken bazıları da kilo vermenize yardımcı olabilir.
MİKROPLARI KIRIYOR
Baharatların özelliklerini anlatmaya geçmeden önce, herkesçe yapılan bir hatayı da söylemekte fayda var. Evinize bir baharat girdiyse sonsuza dek o evde kalıyor... Mısırlılar baharatları ile defnedilirmiş, hatta bazıları hangi baharatları yanında götürmek istediğini bile dile getirirmiştir. Siz siz olun, mutfağınızda eskiyen baharatları atın, onlarında bir ömrü var! Baharat deyince bazı bitkilerden elde edilen tohumları, kökleri, meyveleri ve bazı bitkilerin yapraklarını kastediyoruz. Baharatların birçoğunun mikrop kırıcı özelliği vardır, bu sebeple sıcak iklimlerde daha fazla kullanıldığı düşünülmüştür. Sağlık uygulamaları bir tarafa, baharatları ülke olarak yemeklerimize lezzet katmaları için de yaygın olarak kullanıyoruz fakat bu kadar hayatımızın içindeyken birçoğunun ne işe yaradığını bilmiyoruz.
RAF ÖMRÜNÜ UZATIN
Baharatlar birçok şekilde temin edilebilir: Taze, bütün, kurutulmuş veya öğütülmüş olarak. Unutmadan, öğütülmemiş baharatların raf ömrü daha uzundur. Baharatların her ne kadar tat verici etkileri uzun süreler devam etse de sağlık açısından fayda sağlayabilmeleri için belirli saklama şartlarına da uyulması gerekir.
BÖCEK ÇIKABİLİR!
Baharatlara tadını, öğütüldüğünde hava ile yanarak açığa çıkan bileşikler verir. Bu sebeple öğütüldüklerinde hem tat olarak, hem de sağlık açısından faydalarını en üst seviyede alabilirsiniz. Mutfağınızda kendinizin öğüttüğü yegane baharat karabiber olsa gerek ama diğer baharatlarınızı da küçük bir kahve çekirdeği öğütücüsü ile kendiniz kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca sizi üzmek istemem ama öğütülmüş baharatların içinde birçok böcek parçası ve hayvan kılı bulunabilir. Ayrıca öğütülmüş baharatlarda yapılan araştırmalara göre, toptan ambalajların yüzde 7'sinde 'Salmonella' adında besin zehirlenmesine yol açan bakteri tespit edilmiştir. Bu bilgiler baharatları evde kendinizin öğütmesine yol açacak kötü haberli bir motivasyon kaynağı olsa da ciddiye almanızda fayda var. Sağlık ve lezzet ararken zehirlenmek hoş bir şey değil elbette. Kuvvetli bir tat sunmaları sebebiyle genellikle az miktarlarda kullanılsalar da elbette baharatların da kalorisi var. Araştırmalardan elde ettiğimiz bilgiler bize, baharat kullanımının tuz kullanımını azalttığını gösteriyor ki bunun hayati önemi vardır. Baharat reyonlarının önünde biraz daha zaman geçirmeye özen gösterin. Yemeklerinize lezzet katacak baharatlar aynı zamanda hayatınızı da kurtaracaktır.
KAN ŞEKERİNDEN DİŞ AĞRISINA KADAR HER DERDE ŞİFA OLUYORLAR
Zencefil Kalbinizi, damarlarınızı korur, zayıflamaya yardımcı olur, kolesterolünüzü düşürür, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir, bakteri ve mantarları yok eder, mide bulantınıza iyi gelir. Tazesini veya kurusunu, isterseniz de öğütülmüşünü kullanabilirsiniz.
Tarçın Kan şekeri düzenlenmesinin yanında ağrı kesici özelliği de var. İster çay olarak tüketebilir, isterseniz tozunu sulandırarak ağrıyan eklemlerinize uygulayabilirsiniz. Antibiyotik özelliği de olan tarçının çayını içmek diş eti hastalıklarına, diş çürüklerine ve idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir.
Karanfil Karanfil, tüm baharatlarla karşılaştırıldığında vücudumuza zarar veren serbest radikalleri en fazla temizleme gücüne sahiptir. Diş ağrıları, diş eti hassasiyeti, aftlar ve boğaz ağrılarına iyi gelebilir.
FESLEĞEN YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR, GÜVEY OTU STRESE VE UYKUYA İYİ GELİYOR
Fesleğen Fesleğen, hücrelerinizi yaşlanmaya, hatta onları öldürmeye sebep olan serbest radikal adındaki maddelere karşı korur. Fesleğenin kalp hastalığı, kanser, kemik erimesi ve Alzheimer hastalığına sebep olan bu maddelere karşı hücrelerinizi koruduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
Kekik Baharat dünyasının yegane mikrop öldürücüsüdür. Bakteriyel enfeksiyonlar; basit bir boğaz enfeksiyonundan zatürreye kadar uzanabilir. Araştırmalar, kekiğin antibiyotiğe dirençli olan bakterileri öldürdüğünü göstermişlerdir. Kekik özü bulunan gargara ve damlalar, boğaz ağrılarını ve enfeksiyonlarını giderebilir. Soğuk algınlığı döneminde öksürüğünüz varsa denemenizde yarar var.
Adaçayı Sadece çayını değil, aynı zamanda yemeklerinizde baharat olarak da kullanabileceğiniz bu bitkinin; romatizma, astım ve damar sertliğine sebep olan reaksiyonlara karşı bedeninizi koruyabildiği gösterilmiştir.
Güvey otu Araştırmalara göre, yemeklerinize eklediğiniz güvey otu sindirim sisteminizin hareketlenmesine sebep olur. Uyku problemi ve stresli bir hayatınız varsa, ılık bir banyo içine beş damla güvey otu yağı damlatın.
Keklikotu Serbest radikalleri hücre seviyesinden temizleyerek genç kalmanızı sağlamanın yanında en geniş etkili antibiyotik özelliğe sahiptir. Öyle ki, mantar enfeksiyonlarına bile iyi geldiği gösterilmiştir.
Kakule Çay, kahve, et yemekleri ve daha birçok kullanım alanı olan bu baharat; kan dolaşımını artırır, enerji verir ve anti-depresan etkileri vardır.
Kimyon Bu baharatın sırrı, bağışıklık sisteminizi güçlendirmesidir. Ayrıca karaciğerinizi kuvvetlendirir, gaz oluşmasını önler ve sindirime katkı sağlar.
DR.HALİT YEREBAKAN