KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan, derneğin Harbiye'deki genel merkez binasında düzenlenen toplantıda, son yıllarda viral hepatitin tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığını ancak ciddi şikayetlere yol açmadığı için hastalığın tanısında geç kalındığını söyledi.
"Günümüzde en önemli sorun, kişilerin kendisindeki hastalığın varlığından habersiz olması" diyen Akhan, kronik hepatitin başlangıçta hastayı doktora götürecek ciddi bir şikayete neden olmadığını bildirdi.
Kronik hepatitin bu özelliği nedeniyle genellikle tesadüfen fark edildiğini anlatan Akhan, "Kişideki hastalığın kronikleşmesi 20-30 yıl alır. Bu da insan ömrü içinde çok uzun bir süre sayılmaz. Örneğin hastalığı doğum sırasında alan bir kişi 30 yaşında siroz olma riski taşır" diye konuştu.
Özellikle aile fertlerinden herhangi birinde hepatit bulunanların mutlaka kontrolden geçmesi gerektiğini vurgulayan Akhan, "Hepatit rutin kan testlerinde tespit edilemez, özellikle bakılması gerekiyor" dedi.
Akhan, Türkiye'de hepatitli kişi oranının yüzde 4 olduğunu aktararak, bu oranın doğu illerinde yüzde 10'a kadar çıkabildiğini söyledi.
Hepatit B'den aşıyla korunulabildiğini ifade eden Akhan, hepatit C ve D'nin de yüzde 90'ları aşan oranda tedavi edilebildiğini kaydetti.
Dünyada 400 milyon kişinin hepatit hastalığına yakalandığını, her yıl 1,5 milyon kişinin bu hastalığa bağlı hayatını kaybettiğini anlatan Akhan, bunun hepatitin HIV kadar yaygın ve ölümcül olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Toplantıda hepatitle ilgili uyarıcı mesajlar yazılı tişörtler giyen KLİMİK üyeleri, daha sonra 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla hazırlanan sarı balonları gökyüzüne bıraktı.