Başta et ürünleri olmak üzere birçok yiyeceğin fırında pişirilmesi için kullanılan yağlı pişirme kâğıdı ile ilgili Prof. Dr. Canan Karatay'ın "yağlı kâğıtların içerisinde domuz yağı veya trans yağ vardır. Asla kullanılmaması gerekir" iddiası yağlı kâğıt üretici firmalarını ayağa kaldırdı. Ünlü firmalar, ürünlerini üniversitelerde analiz ettirip rapor hazırladı.
Mutfakların neredeyse vazgeçilmez malzemelerinden olan yağlı pişirme kâğıdı şimdilerde tüketicileri ve üretici firmaları karşı karşıya getirdi. Ünlü Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın son kitabı 'Karatay Mutfağı'nda ki "Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kâğıt gibi ürünler asla kullanılmamalıdır. Yağlı kâğıtlar genellikle doğal gibi görünse de kâğıtta ne yağı olduğunu bilmiyoruz. Trans yağ da olabilir, ucuz olduğu için domuz yağı da..." iddiası üzerine tüketiciler yağlı pişirme kâğıdı firmalarına şikâyetlerde bulundu. Tepkiler üzerine harekete geçen firmalar, çözümü analiz raporu çıkarmakta buldu.
COOK-Sedat Tahir A.Ş. İş Geliştirme ve Araştırma Koordinatörü Gökhan Tiritoğlu, Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitabındaki metin referans alınarak birçok blogda yağlı kâğıtla ilgili çeşitli ithamlarda bulunulduğunu anlattı. Tiritoğlu, şüpheleri ortadan kaldırmak için COOK markasının da arasında olduğu 17 farklı pişirme kâğıdına detaylı analiz yaptırdıklarını açıkladı. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in de desteğini aldıklarını bildiren Tiritoğlu, "Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Salih ile beraber çalışmayı sonlandırdık. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü laboratuvarlarında uluslararası standart normlarına göre yapılan Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometresi (GC-MS) analizleri sonucu yağlı kâğıdın içeriğinde domuz yağı veya trans yağlar gibi zararlı yağ veya madde bulunmadığı kanıtlandı. Hiçbir şekilde sağlıksız yağlar bulunmadı" dedi. Tiritoğlu, aldıkları analiz raporunu Prof. Dr. Canan Karatay'a gösterip bilgi vermek istediklerin ancak Karatay'a ulaşamadıklarını dile getirdi. Ayrıca tepkilerden dolayı yağlı kâğıdın adını değiştireceklerine de dikkat çekerek artık sadece pişirme kağıdı olarak anılacağını belirtti.
İÇERİĞİNDE NE VAR?
Yapılan incelemelerde yağlı kâğıtların birçoğunun içeriğinde yağ bile olmadığı, kâğıda yağlıymış gibi kayganlık hissi veren silikonize formül, mum ya da kromstearat gibi malzemeler kullandığı belirlendi. Pişirme kâğıdındaki kayganlık veren gıdayla teması sağlıklı olan slikonize formülün üzerine konan gıdanın pişirme esnasında kâğıda yapışmamasını sağladığı ve elle tutulunca yağlıymış gibi kayganlık hissi verdiği ifade edildi.