Sadece kadınlar değil, erkekler de bakımlı ve güzel görünen tırnaklara sahip olmak ister. Tırnaklardaki sorunlar ise yalnızca kötü bir görüntü ortaya çıkarmakla kalmaz, bunlar aynı zamanda bazı hastalıkların habercisi olma bakımından önemli işaretler taşır.
Günlük yaşantımızda dikkat etmesek de, aslında tırnaklarımız sağlımız hakkında bize çok şeyler anlatır. Mesela, tırnaklarda yaşanan sürekli soyulmalar, gıdaların sindirimine ilişkin bir problemin sinyali olabilir. Yahut tırnaklarda çok fazla sararma varsa, bu muhtemelen bir mantar hastalığına işaret eder. Tırnaklarımızın bakımını yapmadan önce, onların bize söylediklerini anlamamız gerekir.
İşte tırnaklarda yaşanan sorunlar ve bunların anlattıkları:
Soyulma: Tırnaklarınız soyulursa, vücudun mineral emilimiyle ilgili bir sorun var demektir. Buna, gıdaları yeterince çiğnemeden yemek sebeb olabilir. Besinlerin uygun şekilde parçalanmadan hazmedilmesi karındaki asit miktarının düşük olmasına yol açar. Vücudun mineralleri absorbe etmekte sıkıntı yaşaması, kendini tırnaklarda soyulma olarak gösterir.
Tırnak Çevresindeki Derinin Kuruması: Parmaklarda çok açık şekilde görünen bir durumdur. Özellikle kış mevsimlerinde, tırnak çevresindeki derinin kuruyup soyulması daha çok, vücudun yeterince nemlenmemesi ile alakalıdır. Tahriş olan bölümde günde en az bir kere epiderm yağı kullanmak problemi çözer. Epiderm yağı kullanılamazsa, el kremi ile de soyulan bölge üzerinde iyice masaj yaparak soruna çare bulunabilir.
Beyaz Noktalar: İnsanların çoğunluğu, tırnak üzerindeki beyaz noktaların kalsiyum eksikliğinin bir işareti olduğuna inanır. Ancak kalsiyum eksikliği ile birlikte, bunlar gerçekte tırnak mantarı veya parmağın şiddetli bir darbeye maruz kalması gibi bir travmanın sonucu da olabilir. Eğer tırnakta ağrı veya kaşıntı varsa, bu mantar ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir. Hiçbir acı veya kaşıntı yoksa, bu muhtemelen bir travmanın sonucudur.
Kırılmalar: Tırnaklarda kırılmanın birkaç nedeni olabilir. Kırılmalar küçük ve basit düzeyde kaldığı gibi, doktor müdahalesi gerektirecek seviyede de olabilir. Bu kırılmalar, parmakların uzun süreli detarjan veya kimyasal maddelere maruz kalmasının sonucu meydana geldiği gibi, iç salgı bezi bozukluğu yahut yetersiz beslenmeden de kaynaklanıyor olabilir. Kırılmaların nedenini tam olarak anlayabilmek için, tırnağın kalınlığı, rengi gibi fiziksel özelliklerinin zaman içinde değişip değişmediği gözlenmelidir. Eğer bir değişiklik görülüyorsa, özellikle su ve deterjandan uzak durulmalıdır. Yine de bu değişim sürüyorsa doktora başvurulmalıdır.
Sararmalar: Sigara içen insanların parmaklarındaki sararmanın yanı sıra, tırnaklarda sararmalar görülebilir. Bu öncelikle tırnak mantarının işaretçisidir ve doktorun tavsiye edeceği tedavi yöntemiyle ortadan kaldırılabilir. Sararma, tırnakları sürekli boyamak, sonrasında yeterli temizliği yapmamaktan da kaynaklanabilir. Ayrıca altın kural olarak, her üç haftada en az üç gün tırnakların boyanmaması gerekir. Oje sonrası tırnak temizliği yapılırken, sararmayı önleyici ürünler uygun ve yeterli şekilde kullanılmalıdır.
Dikey Koyu Çizgiler Oluşması: Tırnakların altında oluşan koyu çizgiler, zararsız lekeler olduğu gibi, melonosit hücrelerinden kaynaklanan kötü huylu tümör habercisi de olabilir. Bu farkedildiğinde zaman kaybetmeden dermatologa başvurmak gerekir.
Tırnakların Sert Olması: Tırnaklarınız taş gibi sertse ve kolayca kırılmıyorsa, bu sağlıklı olduğunuza işarettir.
Tırnağın Yatağından Ayrılması: Tırnağın parmakta, her zaman çıktığı yerin dışına taşması yaralanma, enfeksiyon veya kullanılan bir ilaca tepkinin sonucu olabilir. Bu ayrıca troid ve sedef hastalığından da kaynaklanıyor olabilir. Tırnak ile parmak yatağı arasında aralık varsa, buna tırnak altındaki enfeksiyonlar yol açar. Bu tür durumlarda tırnak genelde birkaç ay içinde eski haline döner, fakat tırnağın yatağından çıkması aşırı olursa doktora müracaat edilmesi gerekir.