Dünyanın ilk yapay gırtlak nakli Fransa'da gerçekleştirildi. Stras bourg-Hautepierre Üniversite Hastanesi'nden gerçekleştirilen tıbbi müdahale sonucu 65 yaşındaki hastaya suni gırtlak nakli yapıldı. Titanyumdan yapılan gırtlak nakli hakkında bilgi veren Profesör Debry "Operasyon, iki aşamada gerçekleştirildi. Cerrah ekibi hastanın ilk gırtlağını çıkardı ve yapay gırtlak, trakea halka titanyum birinci bileşeni ile implante edildi" dedi. Protez yapımında uzman ProTip şirketinin yaptığı açıklamaya göre de geçmişte böyle bir müdahale sonrası hastalar normal bir hayat süremezken geliştirdikleri yeni protez, hastaların yaşamlarını kolaylaştırıyor. Titanyum kullanılarak yapılan protez, hastaların ağız ve burun yoluyla nefes alabilmelerini sağlıyor. Nitekim 65 yaşındaki hastada artık rahatça konuşup yemek yiyebiliyor.
KANSER VAKALARI İÇİN UMUT
Bu tarihi ameliyatın gırtlak kanseri olan hastalar için de yeni bir umut olacağı ifade ediliyor. Süreç sonunda, hastalar nefes alma yeteneklerini yeniden elde edebilecek, aynı zamanda konuşmaları ve normal yemek yemeleri de mümkün olacak. Profesör Christian Debry, yapay gırtlak için daha çok sayıda klinik denemeler yapacaklarını söyleyerek, "Kanser nedeniyle yılda 1500-1600 arasındaki kişi için ablasyon gırtlak tedavisi yapılıyor. Cerrahlar nefes almalarını ve normal konuşmaları için kalıcı trakeotomi sunabiliyor. Çok nadir durumlarda gırtlak nakli tatbik edilmiştir" dedi.
'20 YILLIK ARAŞTIRMANIN ÜRÜNÜ'
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre Başkanı Prof. Dr. Erdal Karagöz de bu yöntemin şu anda başka alternatifi olmadığı için başarılı olmasını ümit ettiklerini söyledi. Karagöz şöyle konuştu: "Başarı şansı klinik sonuçların takibiyle ortaya çıkacaktır. Benzer teknolojilerin ülkemizde kullanılması söz konusu ancak haberde sözü geçen ürün 20 yıllık ar-ge çalışmanın sonucunda elde edilmiştir. Kök hücre ve doku mühendisliği teknolojileri kullanılarak gırtlak yapılmasına yönelik girişimler son 10 yıldır sürüyor. Oldukça da mesafe alındı. Tabii ki kişinin kendi hücreleri kullanılarak üretilecek bir dokunun bir protez ile karşılaştırılamayacak üstünlükleri söz konusu olacaktır. Nitekim, kadavradan elde edilen nefes borusunun hücrelerinden arındırılarak nakil yapılacak kişinin kök hücreleriyle yeniden donatılmasıyla bugüne kadar 30'un üstünde hastaya nakil yapıldı."