Aradan 20 gün geçtikten sonra ayak parmaklarının morardığını söyleyen Sumer, yürüyememeye başladı. Sumer sözlerini şöyle sürdürdü: "Adeta ayağım çürümeye başladı. En sonunda doktor başından atmak için yurtdışına gideceğini ve başka doktora görünmem gerektiğini söyleyerek ortadan kayboldu. Baktım olacak gibi değil. Ozon tedavisi yapacak başka doktora gittim. Gittiğim doktor 'bu benim işim değil deyip beni Cerrahpaşa'ya yönlendirdi. Aynı zamanda üniversitede hocalık yapan bir doktor bana farklı tedavi uyguladı. Bu tedavi iyi geldi. Ayağımdaki 4 parmağım kesildi ama her geçen gün daha iyi oluyorum.
Tedaviyi uygulayan hocam bu şekilde çok hasta geldiğini, 4 parmakla ucuz kurtulduğumu çoğu hastanın ayağının veya elinin kesilmek zorunda bırakıldığını söyledi." Ozon için gittiği hastaneyi Sağlık Bakanlığı'na şikayet ettiğini anlatan Sumer "Yaptıkları savunma 'biz ona pansuman yaptık' oldu. Yalan. Pansuman bin 500 liraya mı yapılıyor? Şimdi ozon tedavisi uygulayan doktor hakkında savcılığa şikayette bulunacağım. Hakkımı arayacağım" dedi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, ozon tedavisinin birçok ülkede tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmasına rağmen ülkemizde kabul edilir tedavi yöntemi olarak görülmediğini kaydetti. "Şu veya bu hastalığa iyi gelir demek mümkün değil" diyen Şencan, bu konuda da suistimallerin olduğuna dikkat çekti. Şencan, "Modern tıp anlamında ispatlanmış bir tedavi yöntemi değildir. Buna rağmen ozon tedavisini hiçe saymak söz konusu değil" diye konuştu.
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ozon tedavisinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisinin bulunmadığı söyledi. Küçükusta şöyle devam etti: "Söz konusu olan ozon olduğu için mantık olarak doğru bir şey. Yani böyle bir tedavinin birtakım hastalıklara faydası olabilir. Etkisi bilimsel olarak kanıtlanmadığı gibi yan etkileri konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz. Araştırılması, üzerinde durulması gereken bir şey. Bugün Türkiye'de neredeyse her hastalığa iyi geliyor şeklinde lanse ediliyor. Bu doğru değil. Kesinlikle hiçbir hastalık için hiçbir hastaya önermem."
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Polat, ozonun çoğunlukla yara tedavisinde kullanıldığını aktardı. Polat, "Ozon tedavisi oksijensiz ortamda yaşayan bakterileri öldürür. Başka hiçbir bir özelliği yok. Ozon tedavisi görüp de fayda sağlamayan çok sayıda hasta bize başvuruyor. İyileşmenin aksine yaralarının daha da büyüdüğünü görüyoruz. Hatta enfeksiyon kapıp söz konusu uzvun kaybolabildiği bile oluyor" dedi.
Kaynak: NESRULLAH SONAY / BUGÜN