Ramazan süresince oruç tutan vatandaşların bayramı hastanede geçirmemeleri için beslenme konusunda uyaran uzmanlar, bayramdaki yoğun ikramlara dikkat çekerek yeme içme konusunda önerilerde bulundu.
Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Turan, yaz aylarına denk gelen ramazan ayı ve bayramın, tansiyon, kalp ve şeker hastaları için risk oluşturduğunu söyledi.
Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının iki olduğunu ve sıvı kaybının daha yoğun olduğu gündüz saatlerinin vücutta birtakım değişikliklere yol açtığını anlatan Turan, şöyle dedi:
"Ramazan ayı boyunca iki öğün yemekle metabolizmayı yavaşlattık. Ramazan Bayramı'nda öğün sayısının artmasıyla birlikte vücutta birtakım değişiklikler gözlenebilir. Öğünlere dikkat ederek sabah kahvaltısını ihmal etmeden yapmalıyız. Kahvaltıda ağır ve doymuş yağ oranını yoğun olduğu gıdalardan uzak durmalıyız. Ramazan ve bayramlarda geleneksel mutfağımızda tuz, yağ, et fazlasıyla tüketilmektedir. Haşlama, ızgara ve fırında pişirilen besinler tercih edilmelidir. Posalı besinler alınmalı, kuru baklagiller, kepekli ekmek, sebze ve meyveler yenilmelidir. Sıvı yağlar ve beyaz et tercih edilmelidir. Tuz oranının fazla olduğu gıdalar tüketildiğinde vücutta suyu tutup tansiyonu yükseltir. Tansiyon hastaları havaların sıcak olduğu yaz günlerinde mutlaka bol miktarda sıvı tüketmelidir. Bayramda önümüze gelen her ikramı kabul etmeyerek hayır diyebilmeliyiz."
"BAYRAMDA SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ"
Bayramda sağlıklı olmayan koşullarda hazırlanan tatlı ve çikolatalardan uzak durmayı öneren Turan, tatlı seçiminde sütlü tatlıların yanı sıra meyve ve kabak tatlılarının şeker oranının az olması nedeniyle tercih edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Turan, şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve sıvı oranı yüksek meyvelerin tüketilmesi gerektiğini de belirterek şunları kaydetti:
"Hazır gıdalardan tuz oranı yüksek olduğu için kaçınmalıyız. Tuz aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanları da ilgilendirir. Özellikle bayramın yaz aylarına denk gelmesi neticesinde kalp hastalarının yeme ve içmelerine çok dikkat etmesi gerekir. Kalp sağlığını kötü etkileyecek kızartılmış, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden, kırmızı etten uzak durmalıdırlar. İdrar söktürücü tansiyon ilacı alan hastalar sıvı almazlarsa vücutta oluşacak sıvı kaybından dolayı tansiyon düşüşü yaşarlar. Belirtileri ise baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk ve bitkin gibi kendilerini hissedebilirler. Böyle durumlarda bol sıvı tüketmeye özen göstermeliler. Şeker hastaları az yemeyi alışkanlık haline getirmeliler. Bayramda özellikle şeker hastaları yeme alışkanlıklarına özen göstermeli."