Tıp dilinde "transkateter aort kapak implantasyonu" olarak adlandırılan işlem Doç. Dr. Harun Evrengül, Doç. Dr. Bilgin Emrecan, Yrd. Doç. İsmail Doğu Kılıç, Yrd. Doç. Dr. Yusuf İ.Alihanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız ve Doç. Dr. Habip Atalay'dan oluşan ekip tarafından yapıldı.
Doç. Dr. Evrengül, yaptığı açıklamada hastalığın aort kapağının daralması, üzerinde yıllarca yavaş yavaş kireç birikmesi sebebiyle ve genellikle ileri yaşta ortaya çıktığını, kalbin kanı pompalamasını zorlaştırdığını söyledi.
Evrengül, "Bu hastalığın tedavisi, kapağın açık kalp ameliyatıyla değiştirilmesidir ancak son yıllarda geliştirilen bu yöntem, bizim hastamızda da olduğu gibi yaşı ya da diğer hastalıkları nedeniyle açık ameliyatı kaldıramayacak hastalar için umut ışığı oldu. Daha önceden açık kalp ameliyatı için çok riskli hastalar, kendi kaderlerine terk edilmekteydi. Aort kapağında ciddi darlığı olan ve ameliyat edilemeyen bu hastaların hemen hemen hepsi bir yıl içinde ölmekteydi." dedi.
Karagül'ün de hastaneye nefes darlığıyla başvurduğunu belirten Harun Evrengül, "Bu yöntemde yaklaşık bir saat süren bir operasyonla kapak, hastanın kasık bölgesinden ilerletilerek yerleştirildiği için kalp durdurulmuyor, göğüs kafesi açılmıyor ve hastada kasık bölgesindeki küçük kesi dışında herhangi bir yara olmuyor. Karagül, hastanemize nefes darlığıyla başvurmuştu. Yapılan tetkiklerinde aort kapağında ciddi derecede daralma olduğu gözlendi ancak hasta, açık kalp ameliyatı için yüksek risk taşımaktaydı ve masada kalabilirdi. Bunun üzerine kalp kapağı, yeni geliştirilen bu yöntemle yaklaşık 45 dakika süren bir işlemle başarıyla değiştirildi." diye konuştu.
Doç. Dr. Evrengül, dünyada ve Türkiye'de sayılı birkaç merkezde yapılan bu ameliyatı, Denizli'de ilk olarak hastanelerinin başarıyla uyguladığını sözlerine ekledi.