Beslenme uzmanları her fırsatta sağlıklı bir yaşam ve kilo vermek için 'ara öğünlerin' asla atlanmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar! Ara öğünlerde amaç kan şekerini dengede tutmak ve gerektiği kadar insülin salgılanmasını sağlamak. Ancak ara öğünlerde 'doğru' besinleri tüketmek çok önemli. Çünkü yanlış ara öğünler kilo verdirmek yerine tıpkı ana öğünlerde olduğu gibi aksine daha çok şişmanlatıyor.
Örneğin karbonhidratlı yapılan ara öğünler fazla insülin salgılanmasına, bunun sonucunda hemen acıkmaya, dolayısıyla ana öğünlere fazlaca yüklenmeye neden oluyor. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek böylece kilo kaybı sağlamak yerine kilo sabitlenmesi veya artışı oluştuğuna dikkat çekerek. "Hem sağlıklı beslenmek, hem ideal kiloya ulaşmak, yani zayıflamak için kişinin yaşam şekli ile sağlık durumuna göre gerekli sayıda ve doğru ara öğün besinleriyle beslenmesi çok önemli." diyor.
Beslenme ve diyet uzmanı Oya Yüksek ara öğünün 4 amacı olduğunu belirterek bunları şöyle sıralıyor:
1- Kişinin alması gereken kalori hesabını tamamlamak
2- Kan şekeri ve insülin dengesini sağlamak
3- Psikolojik olarak oluşan atıştırma hissini doğru seçimlerle baskılamak
4- Ana öğünlere yüklenmeyi önlemek
Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, günde kaç öğün yenilmesi gerektiğinin tamamen bireyin kendisine özel olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Kişinin gerçekte hangi saatte acıktığını belirlemesi veya bunun beslenme uzmanı tarafından iyi bir değerlendirmeyle tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü her bünye kendine özeldir. Genel olarak sağlık problemi bulunmayan kişilerin günde 2 kez ara öğün tüketmeleri yeterli geliyor. Ancak diyabet, hipoglisemi (düşük kan şekeri), hamilelik ve hamilelik diyabeti ile enerji (kalori) ihtiyacının çok olduğu durumlarda 3 ara öğün almak gerekiyor."
• Kahvaltıyı geç yapacaklar için: Gece ara öğünü önemli
• Öğlen yemeğini geç yiyecekler için: Kuşluk önemli
• Akşam yemeğini geç yiyecekler için: ikindi önemli
Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, hipoglisemi, bir başka deyişle kan şekeri düşüklüğü sorunu yaşayan kişilerde gece ara öğününün çok önemli olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri veriyor: "Hipoglisemi hastalarının bazen uyku sırasında veya sabah uyandıklarında kan şekerleri çok düşük çıkabiliyor. Bunun sonucunda baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk, iç ezilmesi veya saldırır tarzda yemek yeme gibi sorunlar oluşabiliyor. Çünkü gece uzun bir süreç ve bu yüzden gece ara öğün alınması çok önemli. Ancak doğru ara öğünler seçmek şartıyla. Ara öğünün gece yatmadan yarım saat veya 45 dakika önce alınması yeterli geliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek kan şekerimizi yavaş yükselten ve belli bir dengede sabit kalmasını sağlayan besinlere "düşük glisemik indeksli" besinler denildiğini belirterek şu noktaya dikkat çekiyor: "Ancak unutmamak gerekir ki böyle belirlenen her besin herkese iyi gelecek diye bir kural yok. Doğruya deneme yanılma yoluyla ulaşmak en mantıklı olanı." diyor.
Doğru ara öğün seçimleri
• Yoğurt-süt-ayran
• Peynir+ ekmek
• Meyve+yoğurt
• Kuru meyve +yoğurt
• Diyet bisküvi+süt-ayran
• Latte veya sütlü filtre kahve
• Protein barı ( haftada 2 defa gibi)
• 10 adeti geçmeyecek şekilde tuzsuz (kavrulmamış) badem
Yanlış ara öğün seçimleri
• Gofret tarzı şekerli atıştırmalar
• Tek başına meyve, kuru meyve
• Pasta-börek tarzı atıştırmalar
• Gazlı içecekler
• Hazır meyve suları
• Reçel-bal