Kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri, erken teşhisin kanseri önleme noktasında avantaj sağladığı belirtildi.
Rahim ağzı kanserinin dünyada her 2 dakikada 1 kadının hayatını kaybetmesine neden olabilen ciddi bir hastalık olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cenk Tan, Anneler Günü öncesinde tüm kadınları rahim ağzı kanseri ile ilgili bilgilendirdi.
Hastalığın belirtileri hakkında bilgiler veren Dr. Cenk Tan, 'Rahim ağzı kanseri ileri evreye ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle kadınların her yıl doktor kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri arasında anormal vajinal kanama, cinsel ilişkiden sonra kanama, anormal vajinal akıntı ve kasık ağrısı yer alıyor. Pap-Smear testi rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan bir testtir. Rahim ağzında kanser veya kanser öncesi değişiklikleri taramada faydalı olur. Kanser öncesi hücreler rahim ağzının tam yüzeyindedir. Bu tarama testiyle buradan alınabilirler ve incelenebilirler. Pap-Smear Testler ile rahim ağzı kanserlerinden meydana gelen ölümlerin azalmasında çok başarılı olunmuştur' dedi.
Hastalığın risk faktörleri ve tedavisine de değinen Dr. Tan, 'Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında bulunan AIDS virüsü ( HIV ) ve insan papilloma virüsü (HPV ) enfeksiyonları serviks kanseri oluşumunda önemli risk faktörlerindendir. Sigara kullanımı, çok sayıda kişiyle cinsel temas, cinsel hayatın erken yaşlarda başlaması diğer risk faktörleridir. Erken dönemde, kısa süren bir basit operasyon ile sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkartılarak hasta tedavi edilir. Ancak ilerleyen dönemlerde rahim ve etrafındaki çevre dokular çıkartılacağı için büyük bir operasyona ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de hastalığın erken teşhisi oldukça önemlidir. Ayrıca operasyon sonrası tümörün yaygınlık derecesine göre radyoterapi ya da kemoterapiye ihtiyaç duyulabilir' şeklinde konuştu.