Bilge, insanları hasta eden bin 700 etken bulunduğunu belirterek, bunun yüzde 60'ından fazlasının hayvanlardan kaynaklandığını ifade etti.
Halk tarafından iyi bilinen brusella hastalığının hayvanlardan insana buluşma oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Bilge, "Hastalık birinci derecede hayvanın atık sularıyla direkt olarak temasa geçildiği zaman bulaşıyor ayrıca taşıma ve soluma yöntemiyle ve gözden de bulaşabiliyor" diye konuştu. Bilge, hastalığın kadınlarda daha fazla görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
"Kadınlar hayvanlarla bizzat ilgileniyor. Kişi bu hastalığa yakalanırsa yoğun şekilde antibiyotik kullanması gerekiyor. Bununla ilgili birkaç antibiyotik var. Bu hastalık kadınlardan ziyade erkeklerde sorun. Bir erkek brusella enfeksiyonu geçiriyorsa, özellikle yüksek ateşten kaynaklanan kısırlık durumları söz konusu olabiliyor. Üreme organlarında sıkıntı yaşayabiliyor. Bu oran kadınlara göre erkeklerde daha fazla."
Hastalığın süt ve süt ürünlerinden de geçtiğini anlatan Bilge, hastalığa yakalanan kişinin eklemlerinde şişme meydana geldiğini söyledi. Enfeksiyon kapan kişinin aynı zamanda yüksek ateşle karşı karşıya kalabileceğine değinen Bilge, "İlerleyen zamanlarda kalpte de sıkıntı çıkabilir, sinirsel belirtiler görülebilir. Bu hastalıkla mücadele edebilmenin en önemli yolu, süt ürünlerini üretirken doğru işlemleri uygulamak ve muhakkak hayvanların aşılanmasını sağlamak" şeklinde konuştu.