Acer, birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalıkta beynin yüzey alanı ve hacminin değiştiğini söyledi. Bu tür hastalıkların teşhisinde beynin yüzey alanı ve hacminin hesaplanmasının önemli olduğunu vurgulayan Acer, şöyle devam etti:
"Bunun için stereoloji dediğimiz özel bir yöntem kullanılıyordu. Bu yöntemde, beynin MR ve bilgisayarlı tomografi ile alınan 2 boyutlu görüntülerinden, grit noktalardan oluşmuş bir dizin sayesinde hacmi ve yüzey alanı hesaplanabiliyordu. Biz bu yöntemi beynin hacminin standart bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla otomatize ettik. MR ve bilgisayarlı tomografi görüntülerini bilgisayar ortamına aktarıyor ve üzerine grit noktalar atıyoruz. Bu noktaları sayarak da beynin 3 boyutlu olarak hacmini ve yüzey alanını hesaplayabiliyoruz. Beyindeki tümörün hacmini de bu yöntemle kolayca hesaplayabiliriz.''
Acer, bu sayede birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalığın teşhisinin ve seyrinin incelenmesinin kolaylaşacağına dikkati çekerek, klasik yöntemdeki 2 boyutlu görüntülere bakarak yapılan göreceli tahminlerin de önüne geçileceğini bildirdi. Çalışmanın birçok uluslararası dergide yayımlandığını vurgulayan Acer, bu konuda 20'nin üzerinde araştırmaları bulunduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Niyazi Acer, daha ileri çalışmalarda, beyinde hücre sayımı yapacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Stereolojinin önemli bir ayağı da beyindeki hücrelerin sayımıdır. Öncelikle bunu deney hayvanları üzerinde yapacağız. Beynin hangi bölgesiyle ilgileniyorsak, oradaki hücreleri bir yazılım vasıtasıyla sayabileceğiz. Onun için dokunun elde edilmesi, takip edilmesi, parafin bloklara gömülerek kesitler alınması gerekiyor. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuyu da yüksek lisans ve doktora tez projeleri ile genişletmek, literatüre katkı sağlamak istiyoruz."