14 yıllık evli bir kadınım. Eşimle şiddetli çatışmalar yaşıyoruz. Artık ayrılmak istiyorum fakat çocuğumun olumsuz etkilenmesini istemiyorum. N.E./Ankara
Mutsuz bir evliliği; sırf çocuklar için devam ettirmeye çalışmak da, en az boşanmak kadar onlara zarar verebiliyor.
ANLAYIŞLI OLUN
Aile, çocuğun temel güven ihtiyacının karşılandığı, anne-babanın model alınmasıyla cinsel kimliğinin oluştuğu en küçük sosyal birimdir. Aile ilişkileri sağlıklı olmadığında; çocuk basit bir kaygı durumu da yaşayabilir, ağır bir travma da. Böyle bir durumda çocukta şu sorunlar görülebilir; derslere kendini verememe, mutsuzluk, sinirli hal, beslenme ve uyku düzeninde bozulma, sevdiği uğraşlara ilgisinin azalması... Boşanmanın çocuk üstündeki etkisinin daha az olması için; ebeveynlerin çocuklarını taraf tutmaya zorlamaması gerekir. Ayrılığa tepki gösterecekleri bilinmeli ve onlara karşı anlayışlı davranılmalıdır.
Başkasının yanında beni aşağılıyor
Eşimi, arkadaşlarımızın yanında tanıyamıyorum; beni sürekli aşağılıyor. Ona sevgim azaldı. S.B./Hatay
Eşiniz büyük olasılıkla, kadına söz hakkının verilmediği, eşine iyi davrananın hor görüldüğü bir aile ortamında yetişmiş. Yalnızken herhangi bir çevre baskısı olmadığı için size daha doğal ve düzgün davranıyor. Başkalarının yanında; çocukluğunda şartlandığı sosyal kimliği öne çıkıyor. Eşinizle bu durumu konuşmalı ve davranışlarının sizi ne kadar incittiğini uygun bir dille ona anlatmalısınız. Size bu şekilde davranarak aslında kendisini de küçük düşürdüğünü söyleyebilirsiniz. Ayrıca, sizinle ilgili olumlu konuşmalarını teşekkür ederek desteklemelisiniz.
Eşim suyu hiç sevmiyor
Eşim duş almıyor, parfüm sıkmayı tercih ediyor, suyu sevmediğini söylüyor. Bu hastalık mı? Ş.G./Muğla
Eşinizin sergilediği bu davranış birçok nedenden dolayı ortaya çıkıyor olabilir. Örneğin; eşiniz bunu alışkanlık haline getirmiş olabilir. Ancak ablutofobi (yıkanma korkusu) dediğimiz bir tür fobik reaksiyon da yaşıyor olabilir. Ablutofobi; kişinin hiçbir şekilde suya yaklaşamaması ve suda boğulacağını sanması anlamına gelir. Bu fobi çeşidi kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak görülmektedir. Öncelikle, eşinizin davranışının alışkanlıktan mı yoksa korkulardan mı kaynaklandığının bilinmesi gerekiyor.