Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görev yapan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Nihat Annakkaya, Türkiye'de sigara kullanımı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Annakkaya, sigaranın ağız tadını yok ettiğini belirterek, 'Sigara dumanındaki pas, önce ağıza geldiği için, dilimizin tadı ile birlikte koku alma duyumuz gidiyor. Bu iki duyumuz gidince iştahımız azalıyor. Yediğimiz yemeklerden tat almamaya başlıyoruz. Sigara içenler daha az yemek yiyor. Çünkü sigara içenlerde ağız tadı daha az, sigara bağırsak hareketlerini hızlandırıyor ve vücuttaki suyu atıyor.
İdrar söktürücü özelliği nedeniyle sigara içen bir insanın vücudundaki su miktarı, içmeyen bir insandan daha azdır. Sigara içen bir insanın vücudundaki su miktarı eksik olduğu için, aldatıcı olarak asıl kilosunun bir-iki kilo altında gözüküyor. Kişinin sigarayı bıraktığında, kilo artışındaki temel sebep budur. Sigaradaki zehirli maddelerin bazıları idrar yoluyla atılıyor. Biz bu yüzden sigarayı bırakmak isteyenlere bol bol su içmelerini tavsiye ediyoruz' dedi.
Doç. Dr. Ali Nihat Annakkaya, 'Toplumumuzda en çok kullanılan, toplumu en çok etkileyen ve ulaşımı en kolay olan bağımlılık yapıcı madde sigaradır. Dolayısıyla bence Yeşilay deyince aklımıza ilk olarak alkol gelse de, toplumda daha serbest olan sigara daha tehlikelidir. Bunun en önemli nedeni, erişim kolaylığı olmasıdır. Günümüzde 5-6 yaşlarında bir çocuğun bile bakkala gittiğinde 'anneme babama alıyorum' diyerek sigara alabilmesi, yasak olmasına rağmen reklamının yapılmasıdır. Temelde reklam yasağı olduğunu biliyoruz ama bir şeyin reklamını en iyi kullananlar yapar. Toplumda bunları kullananlar oldukça, yaka cebinde taşınıp, masaya koyulduğunu sürece bu reklam yapılıyor demektir. Uyuşturucu ve alkol gibi maddelere giden ilk adım olması nedeniyle sigara, bence Yeşilay'ın birinci derecede alakadar olması gereken konudur' dedi.