Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, kilo artışını azaltmak ve daha sağlıklı olmak adına az az ve sık sık yemek yenmesi gerektiğini belirterek, üç ana üç ara öğün denilen 6 öğün şeklinde beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Kahvaltının kış aylarında da önemli olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, 'Kahvaltıda protein kaynaklı yiyecekler tercih edilmelidir. Bunlar yumurta, peynir olabilir, tatlı ihtiyacımız varsa yanında pekmez olabilir. Daha sonra arada bir meyve tüketmek, C vitamini açısından önemli olduğu gibi bağışıklık sistemini de artıracaktır. Bu da kışın hastalıkları engelleyecektir' dedi.
Öğle saatlerinde et yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, 'Etlerdeki tercihimiz balık, tavuk, kırmızı et olabilir. Kırmızı et demir eksikliğini karşıladığı için haftada 3 kez yenmelidir' diye konuştu.
Kış aylarında D vitamini açığının ortaya çıktığına dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, güneşin D vitamini açısından en büyük kaynak olduğunu bildirerek, 'Balık çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. Haftada 2 gün balık tüketmeye çalışmalıyız. Balık pişirimi ise ızgara olabilir, fırında olabilir. Yağda kızartmaktan kaçınmalıyız, ki kış aylarında aldığımız fazla kiloları engelleyebilelim. Çünkü kış aylarında aldığımız fazla kilolar bizi depresif hale getiriyor ve bu daha çok yemek yeme ihtiyacımızı artırıyor' şeklinde konuştu.
Akşam yemeğinde sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesini öneren Yüzbaşıoğlu, 'Sebzeler de suda pişmiş olmalı. Kızartmalardan uzak durmak gerekir. Haftada 2-3 kez kuru bakliyat tüketilebilir. Çünkü kuru bakliyatlarda posa içeriği yüksektir. Kış aylarında hareketimiz az olduğu için sindirim sisteminde yaşanan sıkıntıları gidermek için posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeli. Bulgur pilavı posa içeriği yüksek yiyecektir' dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kış aylarının kilo almayı etkileyen bir sebep olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:
'Kapalı ortamlarda insanlar sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyor. Soğuk olduğu için de dışarı çıkılmıyor ve kapalı alanlarda kalınıyor, daha çok televizyon izleniyor. Bunlar da beraberinde yemek yemeyi getiriyor. İnsanlar kilo aldıkça daha fazla yemek yiyor. Bu bir süre sonra kısır hale geliyor. Çok yemek yiyoruz, çok kilo alıyoruz, depresif hale gelip daha çok yemek yiyoruz.'
Kış aylarında yapılan diyette öğün atlanmaması gerektiğini belirten Yüzbaşıoğlu, sıvı alımının kış aylarında çok azaldığını söyleyerek, 'Su tüketimini artırmak adına görebileceğimiz yerlere su şişeleri koyabiliriz. Su vücudun ihtiyacı ama kış aylarında bu ihtiyacı görmezden gelebiliyoruz. Kış aylarında pilavdan, makarnadan uzak durup, ekmek ağırlıklı beslenelim. Ekmekten uzak duralım denir ama pilavdan ve makarnadan uzak durmalıyız. Tabi beslenme alışkanlıklarına dayanarak' ifadesini kullandı.