45 yaşında bir kadınım. 17 yıllık eşimi MS'ten kaybettim. Yedi ay önce ikinci kez evlendim ama eşim sinirli ve bana karşı da ilgisiz. Ne yapabilirim? K.K./Sivas
Diyalog eksikliği sonucu eşler birbirine yabancılaşabilir, güvensizleşebilir ve sonuç olarak her birey, kendini yalnız hissedebilir. Hatta bazı evlilikler için 'iki kişilik yalnızlık' tanımı yapılabilir.
SORUN ÇİFT TARAFLIDIR
Uygun bir zamanda eşinizle konuşabilir, onu yönlendirerek kendisini ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Bu konuşmayı güzel bir mekânda ya da evde hazırlayacağınız güzel bir yemek eşliğinde de yapabilirsiniz. Bu sırada ondan sizi görmezden gelmesinin nedenlerini öğrenebilirsiniz. Eğer eşinizin sinirli olmasının nedeni dış çevreden kaynaklanmıyorsa, bir terapistten yardım alabilirsiniz. Sakın unutmayın; sorunlar tek taraflı değildir. Bir evlilik veya çift terapisti, sizin o zamana kadar farkında olmadığınız bir sorunu görmenizi sağlayabilir ve problemin çözülmesine yardımcı olabilir.
***
İlişkimin bitmesi beni çok üzdü
Üç yıl süren bir ilişkim vardı. Ailesi nedeniyle benden ayrıldı. Yıkılmış durumdayım. Bir terapiste gitsem bana yardımcı olabilir mi? F.D./Ankara
İlişki ya da evlilik; her ne kadar iki kişi arasında yaşanıyor sanılsa da, aile faktörü de çok önemlidir. Erkek arkadaşınız da ailesi ile ilişkiniz arasında kalmış, problemleri aşamayacağını düşünmüş ve ayrılmayı seçmiş. Çoğu kez insan, sevdiği zaman her şeyin üstesinden gelineceğine inanır ancak sevgi tek başına yetmez. Üç sene emek verdiğiniz erkek arkadaşınızdan ayrılmanız üzücü. Bu nedenle biten ilişkinizin yasını tutun, ardından kaldığınız yerden hayata devam edin. Ayrıca bir terapist, bu süreci aşmanızda size yardımcı olacaktır.
***
Hastalık arayışı içindeyim
Sürekli olarak kendime bir hastalık yakıştırması yapıyorum. Lütfen bana yardımcı olun. M.D./İstanbul
Anlattıklarınızdan yola çıkarak psikolojide 'Hipokandriya' diye bilinen hastalık hastası olduğunuz düşünülebilir. Günümüzde bu hastalık oldukça yaygın ve genellikle 20'li yaşlarda başlıyor. Yaş ilerledikçe hastalık belirtilerinin görülme olasılığı bir hayli artıyor. Bu belirtiler, aşırı bedensel meşguliyet, hasta olmadığına dair güvence verilmesine rağmen hasta olduğuna inanma ve hastalık fobisi seklindedir. Bu durum kaygı bozukluklarıyla benzerlik gösterir ve tedavi edilmezse ciddi durumlara neden olabilir.