Bacak toplardamarlarındaki kapakçıkların işlevlerini yerine getirememesi sonucunda, toplardamarlarda oluşan göllenmeyle, toplardamarların kıvrımlaşarak şişip, ciltte kabarık hale gelmesinin varis olduğunu belirten Op. Dr. Anasız, 'Varis tedavi edilmezse damarlardaki genişlemeye bağlı olarak kan akımının yavaşlaması damar içinde kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Bu durum yüzeysel toplardamarlarda oluşursa tromboflebit, derin toplardamarlarda oluşursa derin ven trombozu olarak adlandırılır.
Çok ağrılı olan bu durumlarda pıhtının koparak akciğerlere gitmesi haline ise hayati tehlike oluşturan pulmoner emboli adı verilir. Uzun süre devam eden ve tedavi uygulanmayan varis hastalarında venöz basınç artışına bağlı cilt kan dolaşımının bozulması sonucu özellikle ayak bileklerinin etrafında şişmeler, kaşıntılar ve ciltte renk koyulaşmaları ve kalınlaşmaları görülür, son aşamada ise bu bölgelerde venöz ülser adı verilen yaralar açılmaya başlar. Bu yaralar açıldıktan sonra tedavisi çok uzun ve zorlu bir süreç gerektirir' dedi.
Variste tedavi seçeneklerini de sıralayan Anasız, 'Hastalığın tedavisi, tedavinin yapılacağı merkezdeki teknolojik donanıma, tedaviyi uygulayacak ekibin tecrübesine ve tedavi uygulanan hastanın uyumuna bağlıdır. Varis Çorabı, varisleri ortadan kaldırmaz ancak sürekli ve uygun kullanımı ile varislerin ilerlemesini durdurur ve şikayetleri azaltır. İlaç tedavisi konusunda ise oluşmuş varislerin düzelmesini veya varis oluşmasını engelleyecek herhangi bir ilaç yok. Değişik internet sitelerinde tanımlanan ilaçların hiç birinin etkisi bilimsel olarak kanıtlanmadı. Ancak varislerin yol açtığı ağrı, şişlik gibi yakınmaları gideren ilaçlar kullanılmaktadır. Skleroterapi yöntemi de ilaç veya köpük tedavisi olarak da bilinir. Çapı küçük olan yüzeysel damarlar için en uygun tedavi yöntemidir. Bu büyüklükteki damarların içine ilaç veya köpük verilerek o damar iç duvar yapısı bozulur ve damarın büzüşerek kapanması sağlanır. Birden fazla seans gerektirebilir.
Radyofrekans, ileri dereceli yüzeysel varislerde damar içine ultrason eşliğinde girilen bir kateter ile radyofrekans enerjisi uygulanarak damarın içerden büzerek kaçağın engellenmesi işlemidir. Bu şekilde damar büzüşür ve tamamen kapanır. Lazer ile tedavi yöntemi ise, yüzeyel kılcal varisler için de kullanılabilir. 1 mm'den küçük çaptaki yüzeyel, kılcal damarlar için ideal tedavi yöntemidir. Kılcal varisler üzerine uygulama sonrası kılcal damarlar tamamen silinirler. Birden fazla seans gerektirebilir. Beraberinde veya öncesinde skleroterapi işlemi gerekebilir. Cerrahi tedavi de, yüzeyel venöz yetmezlikli olgularda, yüksek dereceli kaçak ve venöz damarlarda ileri düzeyde genişleme mevcutsa cerrahi tedavi gerekebilir. Genel veya spinal ya da epidural anestezi gerektirir' şeklinde konuştu.
Tedavi sonrası varisin tekrarlayıp tekrarlamayacağının en çok sorulan sorular arasında olduğunu da sözlerine ekleyen Op. Dr. Hüseyin Anasız, 'Toplumda tedavi sonrası istenilen sonucun alınamadığına ve ameliyatların sıklıkla tekrarladığına ilişkin yanlış bir kanı var. Bu yüzden pek çok hasta bacaklarındaki varisin yol açtığı görüntü bozukluğuna, ağrılara, şişliğe rağmen ameliyat olmaktan kaçınıyor. Eğer tedavi iyi planlanırsa varis tekrarlamaz. Tedaviden sonra varislerin iyileşmesi varisin tipine göre ve kişiden kişiye değişebilir. Büyük varislerde genellikle bir hafta içinde hem bacakta rahatlama hem de varislerde düzelme görülür. Ancak iyileşme sonraki aylarda da devam eder, tam iyileşme ortalama 3-6 ay sonra görülür. Orta boy ve kılcal varislerde iyileşme süresi çok daha kısadır, ancak genellikle birden fazla tedavi seansı gerekir' dedi.
Varisten korunmak için yapılması ve yapılmaması gerekenleri de sıralayan Özel Çorlu Reyap Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Hüseyin Anasız, 'Sık kilo alıp vermeden kaçınmalı, kilo fazlalığı mevcutsa ideal kiloya gelmeli, çok ayakta durmaktan kaçınmak, dar kıyafetler ve yüksek topuklu ayakkabı kullanmamalı, düzenli olarak spor yapmalı. Haftada 3-4 gün 30-45 dakikalık, tempolu yürüyüşler, yüzme, koşu gibi aktiviteler tercih edilmeli, ağırlık kaldırmak gibi zorlamalı sporlardan uzak durulmalı. Gün içinde veya gün sonunda, bacaklara soğuk duş uygulamak ve 15 dakika süreyle bacakları yüksekte tutmak, hem mevcut ağrıların azalmasını sağlar, hem de venöz dolgunluğun gerilemesi ile rahatsızlığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Venöz yetmezliğin seviyesine ve derecesine uygun olarak hekim tarafından önerilen varis çorabı kullanmak da şikayetlerin gerilemesinde ve varislerin ilerlemesinin engellemesinde vazgeçilmezdir' diye konuştu.