Yazılarınızda "Çocuğunuzu sürekli övün" diyorsunuz. Ben 8 yaşındaki kızımı sürekli övüyorum ama hiçbir değişim olmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. K.T./Kayseri
Mükemmel övgü diye bir şey yoktur. Esas olan doğru övgülendirme şeklini kullanmanızdır. Övgü kelimesi; her şeyi övmek gibi algılanıyor ama içeriği o kadar da basit değildir. Övgüde esas olan çocuğun sadece doğru ve iyi bir şey yapınca söylenmesidir. Haliyle her şeyi övmek değil, doğru ve iyi şeyleri övmeniz önemlidir.
ONA TEŞEKKÜR EDİN
Kızınızı "Dişlerinizi çok güzel fırçalıyorsun" ya da "Odanı çok iyi toplamışsın" gibi detaylarla ilgili övün. "Çok güzelsin" veya " Çok merhametlisin" gibi genellemeli ifadelerden kaçının. Övmede esas olan, bir olayı özellikle dile getirmektedir. Övmek sadece "Harikasın" demekle değil, "Bu tavrından gerçekten memnun oldum. Teşekkür ederim" gibi ifadelerle sağlanır.
İYİ BİR MODEL OLUN
Çocuğunuza teşekkür etmeyi ihmal etmeyin, arada bir de överek ödüllendirin. Maddi değeri yüksek olmayan ufak şeylerle doğru yaptığı şeylerden duyduğunuz memnuniyeti ifade edin. Kızınızla ilişkinizde önemli olan şey; sizin ona doğru model olmanızdır. Siz doğru model olamıyorsanız, onu sürekli övmenizin bir işe yarayacağını düşünmüyorum.
***
İyi çocuk için iyi temel atın
Her anne-baba iyi bir çocuk yetiştirmek ister ama bunun için nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilemiyoruz. İyi bir çocuk büyütmek için ne yapmalıyım? A.K./Bartın
İyi çocuk yetiştirmenin sihirli bir formülü yoktur. Sadece ortak noktada buluşulan ve çocuğun benlik algısının gelişimini destekleyen ipuçları vardır. Önemli olan ise sizin bu ipuçlarını doğru algılamanızdır.
SEVGİ VE SAYGI
Bana göre; iyi çocuk yetiştirmenin temelleri birkaç noktada atılır. Eğer temeller doğru atılmazsa; depremde yıkılan evler misali, yetişkinlikteki kişilikleri de dağılır. İyi çocuk yetiştirme faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:
Çocuğun kendini bir birey olarak algılaması.
Çocuğun saygıyı görmesi ve saygıyı göstermesi.
Çocuğun izlemeyi, dinlemeyi ve karşılıklı diyalog geliştirebilmeyi öğrenmesi.
Güvenli bir ortamda olduğunu bilmesi ve güven sağlayabilmesi
Sevilmenin değerini bilerek sevmeyi öğrenmesi.
***
'Bağımlı' yetişkinler olmayın!
Dört yaşındaki oğlumla bir yaşından beri birlikte oyun oynadım. Şimdi de ne yaparsam yapayım kendi başına oynamıyor. Bana yol gösterir misiniz? F.K./Adana
Oyun çocuğun işidir ve yeni bir şeyler üretmek, şekillendirmek ve hayalleri ölçüsünde oyunlar yaratması gerekir. Oyun oynayan çocukların hayal gücü kuvvetli ve ruhları özgürdür.
ÖZGÜR BIRAKMALISINIZ
Kendi başına oyun oynamayan, sürekli annesinin peşinde gezen, biri olmadan 10-15 dakikadan fazla oynayamayan çocuklar ise ebeveynlerine bağımlı çocuklardır. Aslında bağımlı olan çocuk değil ailesidir. Siz, çocuğunuza ne kadar bağımlıysanız onun özgürlük alanı da o kadar sınırlıdır. Bu nedenle oğlunuza özgürleşme şansı tanıyın. Sürekli onu kontrol etmeyin. Kararlı ve net tavırlarınızla ona "Yapabilirsin, sana güveniyorum" mesajı verin.