***
Memeyi bırakması için ona canınızın çok acıdığını söyleyin!
Benim 22 aylık bebeğim var. Ne yaparsam yapayım, bebeğimi memeden bir türlü ayıramıyorum? Bana bu konuda nasıl yardımcı olursunuz? M.N./Ankara
Ben bebeğin iki yaş civarında memeden ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Birden olmasa da çocuğunuzu yavaş yavaş bu duruma alıştırmaya başlayın. Ona artık canınızın acıdığını, emerken dişlerinin memenize zarar verdiğini söyleyin.
"PİS OLDU"
Çocuğu memeden soğutmak için birkaç farklı yöntem de deneyebilirsiniz. Mesela bana başvuru yapan bir annenin önerisi çok yaratıcıydı ve işe de yaradı. Meme ucuna saçınızdan kestiğiniz bir parçayı yapıştırın ve ona "Meme pis oldu" deyin. Bu yöntemin etkili olacağını düşünüyorum. Bunun dışında başka yollar da bulabilirsiniz. Ancak aniden, açıklama yapmadan ve çocuğu inandırmadan, memeyi kesmeyin! İlk hafta huysuzlanacaktır ancak 10 gün içerisinde bırakacaktır. Zorlanıyorsanız, uzman bir pedagogdan destek alabilirsiniz.
***
Hücre ve vitamin tedavisi henüz kanıtlanmadı!
Down sendromlu bir çocuğum var. Onlara uygulanan hücre tedavisi ve vitamin desteği hakkında ne düşünüyorsunuz? Faydalı olabilir mi? K.T./Samsun
Hücre tedavisi, 1960'lara dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemin çıkış yeri de Almanya'dır ancak geçerliliği kesinleşmiş ve tıbbi olarak önerilen bir tedavi şekli değildir.
RİSKLİ OLABİLİR!
Daha illegal yollarla yapılan bu yöntemde; down sendromlu çocuğun multi vitaminlerle büyümesi ve gelişim hormonlarının aktive edilmesi sağlanıyor. Ayrıca hücre tedavisi ile de farklı canlılardan alınan dokular, özel yöntem ve uygulamalarla, altı ayda bir damardan çocuğa veriliyor. Açıkçası ben bunun riskli bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce zaten tıp literatürlerince de kanıtlanmamış bir tedavi şeklini onaylamak doğru olmaz! Bu konuda sizi en iyi aydınlatacak yerlerin; üniversite hastanelerinin biyokimya anabilim dalları olduğunu düşünüyorum.