İki yaşındaki oğlumla baş etmek imkansız. Hiçbir sözümü dinlemediği gibi gittiğimiz her yerde beni çıldırtıyor. Oğluma karşı nasıl davranmalıyım? Y.K./Trabzon
İki yaş çocuğu; inatçılığın doruklarında yaşanan bir süreci temsil eder. Her şeye itiraz eder, kızar, bağırır ve ayaklarını yere vurur.
Böyle anlarda, onunla çok fazla inatlaşmamak, dikkatini farklı bir yere çekmeye çalışmakta fayda vardır. Ancak kurallardan taviz vermemek gerekir.
KAPIYI AÇABİLİR
İki yaşındaki bir çocuk; ismini bilir, iki ya da üç kelimelik cümleler kurar. Bu dönemde kıskançlık belirtileri artar ve ayrı bir birey olduğunu fark etmeye başlar. Artık, kapı kollarını açabilecekleri için çok dikkat etmeniz gerekir.
Yardımsız merdiven inip çıkabilir, anlık bir boşluğunuzdan yararlanıp dış kapıyı açıp dışarıya kaçabilirler. Tuvalet eğitimine bu dönemde hazır olabilirler ve kendi kendilerine giyinip soyunmayı öğrenirler. Özellikle yaşıtlarının yoğunlukta olduğu toplu oyunlardan çok hoşlanırlar.
Kıskançlığın nedenini bulun
Beş yaşındaki kızım, kardeşini aşırı derecede kıskanıyor. İkisini yalnız bırakmama imkan yok. Her fırsatta kardeşinin canını acıtıyor. Ne yapmalıyız? R.M./Mersin
Kıskançlık,kardeşler arasında yaşanan, olmazsa olmaz bir duygudur. Bence sağlıklı gelişim gösteren her çocuk kıskanır. Kıskanmak doğaldır ama önemli olan kıskançlığın şiddetidir. Her şeyden önce, kızınızın kardeşini kıskandığını size söylemesini sağlayın. Çocuğunuz bunu size itiraf etmeli! Bu konuda onu yargılamayın, kızmayın, eleştirmeyin. Onun neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışın. Buradan hareketle, çözüm yolları üretmeye çalışın. Anne- baba olarak büyük kızınıza mutlaka haftada 1-2 defa en az yarım saatlik özel bir zaman ayırın.
HEP BİRLİKTE OYNAYIN
Onun ilgilerini, ihtiyaçlarını yakından anlamaya çalışın. Kardeşiyle ilgili ufak sorumluluklar verin. Kardeşi, siz ve kızınız beraber oyunlar oynayın. "Sen ablasın, böyle yapmalısın" gibi etiketleyici ifadelerden olabildiğince kaçının. Boş zamanlarını değerlendirecek yeni hobiler geliştirmesini sağlayın.
Davranış problemleri önemli
Yakın bir arkadaşımın çocuğu Down sendromlu. Onlara yardımcı olmak istiyorum. Bu çocukların eğitiminde, en çok nelere dikkat edilmesi gerekiyor? D.M./Kayseri
Down sendromu, kromozomlarla ilgili bir sorundur. Gözlerin çekik, burnun hafif basık olması hastalığın karakteristik özellikleridir. Down sendromlu çocukların davranış sorunlarıyla çok erken yaşlardan itibaren ilgilenilmesi gerektiği kanısındayım.
ÖFKE NÖBETLERİ OLUR
İlerleyen yaşlarda bu kişilerde önüne geçilemeyen en büyük sorun, davranış problemleridir. Yolda yürürken etraftakileri taciz etme, isteklerini yaptırmak için öfke nöbetleri, bazen de fiziksel şiddet en çok tanık olunan problemlerdir. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren davranış sorunlarının çözümüne odaklanmak, bu konuda gerekli eğitimleri almak; ilerde bu sorunların en az düzeyde yaşanmasını sağlayacaktır.