Son dönemlerde hobi bahçeleri denilen oyun alanlarının çok popüler olduğunu duyuyorum. Bu mekanlar çocuklar için uygun mudur? M.G./Ankara
Hobi bahçeleri, özellikle son yıllarda oldukça ilgi görmeye başlayan mekanlardır ve her kişiye özel tahsis edilen 60-100 metrekarelik alanlardan oluşur.
Bu bölgelere istediğiniz bitkiyi ekebilir, besler ve sonunda da dalından kopardığınız meyve ya da sebzenin tadını çıkarabilirsiniz.
OLUMLU ETKİ YARATIR
Şehir hayatında yeşil alanın yeterli olmaması, çocukların daha çok apartman kültürüyle yetişmesi; onların doğayla iç içe olmasını engelliyor.
Hobi bahçeleri, çocuğun yeşile duyduğu özlemi gidermekte etkili olabilir. Bu tür etkinlikler çocuğun sade, ce doğa sevgisini pekiştirmesini değil, problem çözmesi, olay akışını sıralaması ve zaman algısını da pozitif yönde etkiliyor. Ayrıca, bahçe ile ilgilenirken aile içi etkileşimin belirgin ölçüde artması da çocukta davranış sorunlarını azaltıyor.
Tuvalet eğitimi kişiliği etkiler
2.5 yaşındaki kızım tuvalet eğitimine çok direniyor. Bezini bağlamadığım zaman her yere çişini yapıyor. Onu tuvalete alıştırmak için ne yapmalıyım? H.T./ Ordu
Tuvalet eğitimi çocukların gelişiminde bir kilometre taşıdır.
Çocuğun tuvalet eğitimi sırasında gördüğü tutumlar, kişilik yapısının oluşmasında etkili olur. Tuvalet eğitiminde zorlama ve cezalandırmayı fazla kullanan ebeveynlerin çocukları; zaman içinde agresif, anneyle ciddi çatışmalar yaşayan, kendiyle barışık olmayan bireyler olabilir. Tuvalet eğitiminde çocuğun hazır olması önemlidir. Normal gelişim gösteren çocuklarda, ortalama 2-4 yaş aralığında tüm tuvalet eğitimi tamamlanabilir.
Çocuktaki yapısal sorunlar, genetik etmenler ya da hormonal problemler bu yaşı biraz daha ileriye taşıyabilir. Tuvalet eğitimi yaş aralığında olan çocuğa; bedenini sevdirmek, tuvalet alışkanlığını sevimli hale getirmek gerekir.
KAÇIYORSA ERTELEYİN
Eğer istemiyorsa korkuyorsa, kaçıyorsa ya da aşırı reaksiyon gösteriyorsa süreç ertelenebilir. Halen sonuç alamıyorsanız bir pedagogdan destek almanızı öneririm.
Kekemeliğin tedavisi var
5 yaşındaki çocuğumda kekemelik var. Tedaviye ne zaman başlamamız gerekir? Çocuğum büyüdüğü zaman kekelemeden konuşabilecek mi bilmiyorum. F.Y./Bursa
Kekemelik bir konuşma sorunudur.
Kelime ya da hecelerin tekrarına dayalı olarak kişinin önüne geçemediği ritmik hareketleri içerir.
KALICI HAL ALABİLİR
Genelde 2-6 yaş arasında çıkar ve aralıklı olarak kaybolarak eğer önlem alınmaz ise erişkinliğe kadar devem edebilir.
Çocukta nörolojik bir sorun ya da ağız yapısı ile ilgili bir bozukluk var ise düzelmesi mümkün olamayabilir. Eğer sorun daha çok psikolojik ise kaliteli bir konuşma terapisi ve psikolojik destek ile sorun minimize edilebilir.
Önemli olan okul öncesi dönemde bu sorunun çözümü için gerekli desteği almaktır. Çünkü çocuğun yaşının ilerlemesi ile sorun daha kalıcı hal alabilir. Acilen bir konuşma terapistinden destek almanızı öneririm