Çocuğumun zekasını geliştirmek için ona ne tür oyunlar oynatmalıyım? Paylaşmayı öğrenmesini ve sorunların üstesinden gelmesini istiyorum. K.S./Ankara
Oyun; çocuk gelişiminin en önemli aşamaları arasındadır. Biz yetişkinler için oldukça basit görünen pek çok oyun, çocuğa sorumluluk almayı, karar vermeyi, sürdürebilmeyi ve çeşitli rollere girmeyi öğreten önemli araçlardır.
GÖZ KONTAĞI KURUN
Çocuk oyun oynarken kendini tanımaya başlar. Zafiyetlerini, güçlü yönlerini hatta korkularını görür. Bu nedenle oyunu çocuğun zeka gelişimi için çok etkin olarak kullanabilirsiniz. Hangi yaşta olursa olsun oyun esnasında onunla mutlaka göz kontağı kurmalısınız. Onu eleştirmemeniz de önemli bir detaydır.
KENDİNİ TANIYACAK
Çocuğun kendini tanımaya çalıştığı oyun serüvenlerini destekleyin. Farklı rolleri benimseyip oynamasını sağlayın. Drama etkinliklerine biraz daha fazla ağırlık verin. Olabildiğince hayal gücü ve yaratıcılık isteyen oyunlar tercih etmeye çalışın.
***
Her istediğini yapmayın
Çocuğuma bir şey yaptırmak istediğimde verecek ödül bulamıyorum. Hiçbir şey onu memnun etmiyor. Bu konuda çaresizim, ne yapmalıyım? B.V./Balıkesir
Her istediği yapılan bir çocuk kolay kolay memnun edilemez. Her istediği yapılan bir çocuk, hiçbir istediği yapılmayan çocuklar kadar tehlikelidir. Bu nedenle çocuklarınızın istediklerini yapın ama abartmayın. Maddi değerleri yüksek olmayan hedefler belirleyin.
İSTEK UYANDIRIN
Çocuğunuza sürekli olarak yüksek hedeflere, uğraşmadan ulaşma fırsatı verdiyseniz, onun hırslarını da törpülemişiniz demektir. Bu nedenle önce ona vereceğiniz ödülleri makul ve yaşına uygun bir seviyeye çekin. Hatta ödül diyetine girin. Birkaç hafta belki de ay her istediği şeyi almayın. Böylece çocuğunuzda istek uyanmasını sağlamış olursunuz. Başarı sonrası ödül alan çocuk bundan büyük haz alır. Yani, bir ay boyunca ödevlerini kimseden yardım istemeden yaptığı takdirde ona lunaparka gitme ya da oyun CD'si alma ödülü verin. Pahalı olmayan bir oyuncak da alınabilir.
***
Zeka gelişimi için Omega 3
Çocuğumun zeki olması için ona ne yedirmemi önerirsiniz? Bazı dergilerde balık yağı içirmemiz gerektiğini okuyorum. Doğru mudur? R.T./Bayburt
Ben çocuğun zeka gelişimi için daha çok yeşil yapraklı sebzeleri ve Omega 3 yağlarını öneriyorum. Omega 3 dediğimiz yağlar, hazır kapsüllerle içilebileceği gibi yumurta sarısı, balık, deniz ürünleri ve cevizde de bulunmaktadır.
BİLGİLER KALIYOR
Bu yağlar, beyin hücrelerinin birbirine daha sıkı bağlanmasını sağlıyor. Sıkı bağlanan hücrelerde kolay kolay ölmüyor. Yani çocuğun öğrendiği bilgiler kalıcı ve sağlıklı oluyor. Bu nedenle yeşil yapraklı bitkilerdeki O2 ile Omega 3'leri birleştirdiğinizde daha sağlıklı beyin hücrelerinin gelişmesini sağlıyorsunuz. Ayrıca çocuğunuzun kilosunu yaşına uygun seviyede tutmanız da önemli. Yaşının altında ya da üstünde kiloya sahip bebeklerin öğrenmesi daha zayıf kalabilir. Bu nedenle çocuğunuzu kalorili gıdalarla beslemekten sakının. Çok gerekli durumlarda bir diyetisyenden yardım alın.