Dört yaşındaki oğlum, kanatlı hayvanlardan çok korkuyor. Aslında çok korkak bir çocuk... Onu cesaretlendirmek için neler yapmalıyım? H.L./Ankara
Çocukların korkak olmasının birkaç nedeni vardır. Siz korkak bir ebeveynseniz, korkutarak eğitim verdiyseniz ya da çocuğun kendine olan özgüven sorunu varsa korkaklık ön plana çıkar.
KAYNAĞINI BULUN
Bir diğer neden de, çocuğun duyularındaki aşırı hassasiyettir. Yani beş duyu arasında koordineli bir uyum yoksa da bu sorun görülür. Oğlunuzun, uçan bir şeyin ona zarar vereceğini düşünmesi, merdivenden inerken boşluk korkusundan dolayı korkuluklara sıkı sıkı sarılması, yüksek bir yerden inerken ya da çıkarken korkması; duyu bütünleme sorunu olabileceğini de işaret edebilir. Sinir sisteminin aşırı hassas olmasından kaynaklı bir sorun olup tedavi edilmediğinde, dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü sorunlarına kadar ilerler.
Öncelikle bir pedagog desteği alın. Sorunun kaynağını tespit edin. Sonra da uygun bir çözüm haritası belirleyin.
***
Eğitim ve tecrübe önemli
13 yaşındaki kızımın uyum sorunu var. Bizden ve arkadaşlarından kaçıyor. Uzman yardımı almak istiyoruz. Pedagog seçerken nelere dikkat edelim? K.A./Mersin
Pedagoji, sözlük anlamıyla 'çocuk gelişimi ve psikolojisini içeren uzmanlık alanı' olarak geçer. Dolayısıyla bir pedagogun mutlaka çocuk gelişimine hakim olması lazım.
PSİKOLOGLUK YETMEZ
Çocuk gelişim testlerini yapabilmeli, değerlendirmeli ve aileye yönelik uyarladığı programlarla hem çocuğu hem aileyi eğitmelidir. Sadece psikolog olmak pedagog olmayı sağlamaz. Ancak, sadece psikolojinin çocuk gelişimi alanında yüksek lisans yapanlar pedagog olarak daha doğru değerlendirmeler yapar. Mutlaka uzmanın pedagojik formasyon belgesinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. En az 4 yıllık lisans eğitimi, hatta gerekirse üzerine yüksek lisans eğitimi yapmalı. Tabii ki bunlar işin yasal boyutu.
SİZE GÜVEN VERMELİ
Bence esas olan ise tecrübe, çocuklarla geçirilen süre, işi sevmek, konuya hakimiyet ve gerekli bilgi donanımına sahip olmaktır. Kişinin ilk görüşmede size vereceği güven de seçim esnasında dikkat etmeniz gereken diğer bir husustur.
***
Sınavda kendinize güvenin
Lisede okuyorum ve şu aralar sınavlar iyice arttı. Her sınava girerken heyecanlanıyorum. Sınavda başarımızı arttırmak için neler önerirsiniz? G.Ç./İzmir
Sınavda başarının temelinde gerekli bilgi donanımı, programlı çalışma ve kendine güven yatar. Benim şifrem budur. Eğer bunları sağlayabiliyorsanız başarı kaçınılmaz olacaktır.
HAZIRLIKLI GİDİN
Sınav esnasında yaşadığınız heyecana karşı bence en iyi reçete nefes egzersizleridir. Sınavdan bir iki gün önce mutlaka ağır spor ya da aşırı yeme içmeden sakının. Çünkü bu tür aşırılıklar, istenmeyen fiziksel tepkilere neden olup sınav esnasında performansınızı ciddi anlamda düşürebilir. İyi bir uyku ve zinde sağlam vücut olmazsa olmanız olmalıdır. Sınav sırasında gerekli tüm araç ve gereçlerinizi bir gün öncesinden hazırlayın. Sınavlara hazırlıklı girmekte sizin kendinize olan güveninizi artıracak bir etmendir.