Beş yaşındaki kızım çok iştahsız. Ne kadar zorlasam da hiçbir şey yemiyor. Kendimi çaresiz hissediyorum. Ona yemeği nasıl sevdirebilirim? H.Ş./Ankara
Çocukta fiziksel bir sorun yoksa bu tür iştahsızlıkların nedenini, kaygılı anne babalara bağlıyorum.
ÜZERİNE GİTMEYİN
İştahsız çocukların bebekliklerine baktığımızda, annenin çocuğun yemeğini yerken gerekli özgürlüğü sağlamadığını fark ediyoruz. Çocuk, eliyle yemek istediğinde ya aşırı tepkisel davranılmıştır ya da farkına varmadan çocuğu yemekle ilgili tedirginlik yaşamasına neden olunmuştur.
Bu nedenle size önerim, kızınızı yemek yerken rahat bırakmanız olacaktır. Bu konuyu ölüm kalım savaşına çevirmeyin.
Büyük bir tabağa, yaşı kadar kaşık yemek koyun. Unutmayın ki onunla sizin mideniz aynı genişlikte değil. Yediği zamanları övün. Yemediği zamanlarda ise üzerine gitmeyin.
Sorumluluğu siz almayın
Kızım, ev ödevlerini okuldan getirmeyi hep unutuyor. Sürekli arkadaşlarını telefonla aramak zorunda kalıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? K.Y./Adana
Her şeyden önce, arkadaşlarını arayarak ödev alma sorumluluğunu bırakın. Farkına varmadan, zaten ihtiyacı olan sorumluluğu çocuğunuz değil siz üstlenmiş oluyorsunuz.
Ödev alma ile ilgili yaşadığınız sıkıntıyı konuşun. Neden alamadığı konusuna yoğunlaşmaya çalışın. Bu sorunu nasıl çözebileceğiniz konusunda beraber çözüm üretin. Eğer çocuğunuzda yazıda yavaşlık, yetiştirememe veya dikkat dağınıklığı gibi bir sorun var ise bu konuda öğretmeninizden de görüş alın. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmana başvurun.
Ona güzel bir ödev not defteri alın. Ödevini almadığında ise arkadaşlarından siz almayın.
ÖĞRETMENLE İŞBİRLİĞİ
Diğer güne ödevlerini yapmadan gideceği için öğretmeniyle bir işbirliği yapın. Öğretmeni birkaç defa bu konuda ciddi şekilde uyarsın. Eve geldiğinde, "Sen ödevimi almadın, öğretmenim bana kızdı" derse; bunun onun sorumluluğu olduğunu hatırlatın.
Hiçbir şekilde taviz vermeyin. Ödevini aldığı günler mutlaka ödüllendirin. Ödevin nasıl alınacağına yönelik olarak evde egzersizler yapın.
Uyku saatinde istikrarlı olun
Altı yaşındaki kızımı yatağa yatırmak benim için her gece bir kabusa dönüşüyor. Uyumamak için benimle ve babasıyla inatlaşıyor. Ne yapmalıyız? A.Ş./Urfa
Çocuklar sınırları çizilmiş hayattan hoşlanır ve kendini güvende hisseder. Uyuma saatlerinizde bir istikrar yoksa her gece farklı saatlerde yatıyorsa haliyle sınırlarını görmek için sizi zorlayacaktır.
MASAL ANLATIN
Mutlaka her gece yatış saatiniz sabit ve tek saat olsun. Bu ev içi kurallardan biri olmalı. Mutlaka uyku öncesi seremonileriniz olsun. Pijamalar giyilir, dişler fırçalanır, belki ılık bir süt... Bu rutin çocuğa uyuması için gerekli zamanı kısmen verecektir. Eğer odasında ya da salonda sesi açık bir televizyon varsa mutlaka kapatın.
Yatağının rahat olup olmadığını kontrol edin. Yatağını yorganını her gün havalandırmaya gayret edin. Yatmadan önce ona anlatacağınız bir masal ya da ninni de etkili olacaktır.