İlkokul ikinci sınıfa giden çocuğum 140 IQ ile üstün zekalı tanısı aldı. Ne yapacağımı şaşırdım. Çocuğuma nasıl davranmalıyım? Ş.F./İzmir
Üstün zekalı çocuk anne-babası olmak hemen hemen her anne babanın özlemidir.
Ama unutulmamalıdır ki, zeka geriliği ne kadar tehlikeli ve zor ise, üstün zekalı olmak da tehlikeli ve zordur.
KÜÇÜMSEMEYİN
İyi yönlendirilmeyen üstün zekalı bir çocuk, ileride çok rahat suça meyil gösteren davranışlar sergileyebilir.
Bu nedenle diğer çocuklardan farklı olduğunu hissettirmeden ilgi ve beğenilerini geliştirmeye çalışın. Sürekli soru sorarsa, "Yeter sus, sıkıldım" tarzı cevaplar vermeyin. Araştırma tekniklerini öğretin. Kütüphane kullanımını artırın.
Sevgi, huzur ve tutarlı bir aile ortamında bulunmasını sağlayın. Uçuk fikirleri ya da ütopik düşüncelerinden dolayı onu küçümsemeyin.
Eğer çocuğunuzla iletişim kurmakta zorlanıyorsanız mutlaka özel eğitim ve uzman desteği alın.
Dörtte bir kuralını unutmayın
Çocuğum çok içine kapanık. Onun kendisine güvenli ve kendisiyle barışık bir birey olmasını istiyorum. Neler yapmamızı önerirsiniz? K.B./Hatay
Her şeyden önce anne-baba olarak kendinizle barışık, kendine güvenen, hedefleri olan, duygularını paylaşan, kendini eleştirebilen ama eleştirdiklerinden yola çıkarak eksikliklerini tamamlamaya çalışan bireyler olmalısınız.
KENDİNİZE GÜVENİN
Çocuklar iyi bir dinleyici değil iyi bir izleyicidirler. Bu nedenle etrafında kasvetli, depresif, hayata küsmüş veya günü geçirmekle uğraşan anne-babaya sahip bir çocuk da hayatı böyle algılar. Ayrıca bu tarz tutum gösteren anne-babaların çocuğundan özgüveni yüksek, hayatla, kendiyle barışık bir kişiliğe sahip olmasını beklemelerini anlamamaktayım. Bu nedenle önce sizin hayata olumlu bakabilen, görüş açısı geniş, zor durumlarla baş edebilen bireyler olmanız lazım ki; çocuğunuz da kendisiyle barışık bir birey olsun.
KEYİF ALSIN
Sizin sevdiğiniz şeyleri değil, yapabildiği ve keyif aldığı çalışmalara yönlendirin.
Dörtte bir kuralını unutmayın. Yani bir eleştiri cümlesini ancak dört övgü cümlesiyle silebilirsiniz. Eleştiriden çok onu motive edecek cümleler kurun.
Kelime oyunu oynayın
Çocuklarımızla birlikte daha verimli zaman geçirmemiz için zeka geliştirici, aile içinde oynayabileceğimiz bir oyun söyleyebilir misiniz? A.Ç./Ankara
Zeka geliştirici, aile içi oynanabilecek oyunlar sadece zeka gelişimini değil, aile içi etkileşimi direkt etkilediği için bir çok sorununun çözümünde de oldukça etkilidir.
SİZ DE OYUN TÜRETİN
Örnek verebileceğim bir oyun haricinde sizler de onlarca oyun bulabilir ya da üretebilirsiniz... Anne ya da baba herhangi bir kelime söyler. Sonraki oyuncu bu sözcüğü çağrıştıran ilgili bir başka sözcük söyler. Oyun bu şekilde birbirini çağrıştıran sözcüklerin bulunmasıyla devam eder. İlgisiz sözcük söyleyen kişi, oyun dışı kalır. Her kişi üç sözcük söyleyecek şekilde halka tamamlandığında bu sefer geriye dönük gidilir. Yani bir önceki cevaplara gidilir. İlk söylenen sözcüğe ulaşılmaya çalışılır.