Yeni yıl kutlamalarını ailecek sevmiyoruz. Fakat çocuğum evde ağaç süslememizi istiyor. Bunu ona anlatırken nasıl bir tutum izlemeliyiz? H.L./Urfa
Yeni yıl kutlamalarında amaç abartılı olmadan sizi motive etmek, yeni seneden olumlu beklentiler içine girmenizi sağlamaktır. Dolayısıyla da burada çocuğunuza yeni yılı nasıl ve ne şekilde empoze ettiğiniz önemli.
Bu bir yemekle, tombala oyunuyla ya da bir ağaç süslemekle olabilir... Çocuğun televizyon, internet gibi görsel medyayla sürekli temasta olması, etrafındaki arkadaşlarından bunu duyması, onun da bu isteğini artırmış olabilir. Küçük boylarından alacağınız bir yapay ağaç, üzerini onun süslemesi, ışıklarının yanıp sönmesini izlemesi yeni yıl için onu heyecanlandıracaktır.
Bu heyecanı size ve hatta okuluna bile yansır.
Sizin de hedefleriniz olsun
Çocuğum öyle amaçsız ki gelecek ile ilgili bir hayali bile yok. Çocuğuma gelecek için hedef koymayı, hayaller kurmayı nasıl öğretebilirim? K.F./İstanbul
Hedef koymak, model olmakla kazandırılacak bir olgudur. Eğer anne-baba gelecekle ilgili kaygıları olan, hedef koyamayan ve istikrar göstermeyen tutum ve davranışlar sergilerlerse, çocuk da dünyayı böyle algılar, bu şekilde davranması gerektiğini düşünür.
Dolayısıyla hedefleri olan ebeveynler olmaya gayret edin.
ÖDÜLLENDİRİN
Çocuğunuza iki-üç gün içinde başarabileceği basit hedefler belirleyin. Örneğin, üç gün içinde 30 sayfa kitabı okuyup bitirmesini ve anlatmasını isteyin. Bu hedefini başarınca da ödüllendirin.
Ödülünüz abartılı değil ama hoşuna gidecek bir şey olsun. Bu süreyi aşamalı olarak artırın. 10 gün, 15 gün ve 1 ay sonunda kazanacağı ödüllerin olduğu, hoşlanacağı hedefleri uygulayın.
Zorlamayın ve istemediği etkinlikte ısrarcı olmayın. Önemli olan çocuğunuzun istediği etkinlikte, seveceği bir hedefe doğru gitmeyi öğrenmesidir.
Bir hayvan almanız da etkili olacaktır. Bakımını üstlenmesi, onun büyüdüğünü görmesi hedefe odaklanmasını sağlayacaktır.
Çocuğum emekleyemiyor
10 aylık oğlum hâlâ emeklemiyor. Emeklememek ile öğrenme güçlüğü arasında bağlantı olabileceğini duydum. Bu doğru mu? Ş.T./Manisa
Emeklemek, beynin iki küresinin birbiriyle iletişiminin arttığını gösteren en önemli bulgudur. Yani çocuk bir bacağını atarken elini de atacak, bu arada koordineli olarak diğer bacağını atarken de elini kullanacaktır... Yani bu durum, beynin iki küresinin birbiriyle bir ilişki içinde olduğunu gösterir. Yapılan son araştırmalar, emeklememenin eğer kilo fazlalığı, fazla giydirmek, sürekli kucakta taşımak, çocuğa hareket imkanı vermemek gibi çevresel etmenler yoksa; öğrenme güçlüğü belirtisi olabileceğini düşündürüyor.
DOKTORA SORUN
Çünkü beynin lateralize olma durumu yedi-dokuz ay arasında artar. Bu aylarda emekleme yoksa çocuk nöroloğundan görüş alın.