Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, kaldığı yerden devam ediyor. Yılmaz, bugün de '6'ncı sınıftan itibaren çocuklar, okul hayatında nasıl daha başarılı olur?' sorusuna yanıt veriyor.
6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflar, üniversite için 'hazırlık sınıflarıdır' diyebilir miyiz?
Genel olarak hayır. Sadece üniversite sınavlarına endeksli çalışmanın başarıyı olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle ileride olmak istenen meslek belirlenirse hedefe uygun ilerlemek daha kolay olacaktır. Bu sebeple, ergen daha 6'ncı veya 7'nci sınıftayken olmak istediği mesleği belirlemeli ve bu hedefe ulaşacak bir planlama yapmalıdır.
BAŞARISINI DESTEKLEYİN
Aileler, ergenlik dönemindeki çocuklarını başarılı olmak için nasıl yönlendirmeliler?
Ergenlik, artık çocuğunuzun büyüdüğünü ve yetişkin olmak istediğini gösteren bir dönemdir. Çocuklukla yetişkinlik arasında gidip gelen çocuğunuza, geleceğini hayal etme imkanı verin. Dolayısıyla da geleceğe odaklı, uzun vade planlı çalışması konusunda teşvik edin.
Sevdiği ünlüleri ve başarılı olmuş kişileri izlemesini sağlayın. Bu kişilerden esinlenerek kendini geliştirmesini tavsiye edin.
Arkadaşları arasındaki popülaritesinin sadece giyim-kuşamı ile değil; başarılı, kararlı ve istikrarlı bir kişilikle de olabileceğini anlamasını sağlayın.
Motivasyon araçlarını daha yoğun kullanın. Sevdiği bir şarkıcının konserine gitmesine ya da çok istediği tişörtü almasına izin verin. Planlı, programlı çalışıp uzun vadeli bir başarı kazandığında onu mutlaka ödüllendirin. Mesela; sınıfı takdirle geçtiğinde ona iPod alın.
HAFTA SONU DİNLENMELİ
Okullardaki kulüp çalışmaları çocuğun başarısını artırır mı?
Esaslı ve uygulanabilir çalışmalar yapılıyorsa kesinlikle faydası olur. Özellikle sosyal sorumluluk isteyen işlerde çalışmak ve yeni bir şeyler üretmek ergeni hem rahatlatır hem de kendine olan güvenini artırır.
Hafta sonu tatillerini nasıl geçirmelerini önerirsiniz?
Hafta sonlarını hem tatil hem de derslerden kopmadan değerlendirmekte fayda vardır. Belli bir program dahilinde genç önce dinlenmeli. Sonra kişisel gelişimini destekleyecek işlerle uğraşmalı. (Maket yapmak, 2000 parçalı yap-boz tamamlamak, fotoğraf çekmek gibi...) Günün kalan kısmında da derslerini kontrol etmeli, bir sonraki haftaya hazırlanmalı ve anlamadığı konuları mutlaka çalışmalıdır.
BOL BOL TEST ÇÖZSÜN
Sınav döneminde çocuğu dershaneye göndermek mi, yoksa özel öğretmen mi daha yararlı?
Sınava hazırlanırken özel öğretmenden çok, dershanenin etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü dershaneler, son yıllarda çıkan ve çıkabilecek soruları ön planda tutmaktadır. Ayrıca sınav psikolojisi yaşamalarında bir ön tecrübedir. Bol bol test çözmesi, grupla beraber hareket etmesi, kişinin sınavlar esnasındaki heyecanını minimize etmesini sağlar.
Ders çalışırken yalnız mı grupla mı çalışmak performansı arttırır?
Öğrenme stillerine göre değişir. Kimi ergen; yalnız ve hafif bir müzikle ders çalışıp başarılı olurken, kimi ergen de arkadaşlarıyla birlikte çalışarak derslerinde başarılı olur. Esas olan hangi çalışma yönteminin ergene uygun olduğunu bulmaktır.