Çocuklarımızla 15 günlük bir tatil planlıyoruz. Beraber yapacağımız bu tatili, sizce nasıl geçirmeliyiz? A.S./Van
Tatil denince herkesin aklına dinlenmek ve eğlenmek geliyor
. Ailecek yapılan tatillerde anne ve baba, çocukların gürültüsü olmadan keyifle vakit geçirmek isterlerken, çocuklar ise özgürce hareket etmeyi diliyor.
AŞIRI KURALLARA SON!
Bu durum, iki tarafın çatışmasına neden olunca da, tatil kabusa dönüyor.
Bunu engellemek için tatile çıkmadan önce aile içinde bir toplantı yapın ve önceliklerinizi belirleyin. Dinlenmek mi yoksa eğlenmek mi daha önemli, onu belirleyin.
Herkesin önceliklerini söylemesi sonucunda ortalama bir düzenleme yapabilirsiniz. Aşırı kuralların olmadığı ama sınırların olduğu bir planlama işe yarayacaktır
Onunla oyunlar oynayın!
Dört yaşındaki oğlumuz çok hareketli onunla yemek yiyemiyoruz. Adaptasyonunu nasıl sağlarız? Ş.M./İzmir
Çocukların sosyal gelişimi, onların ileriki hayatında çok etkilidir.
Daha küçük yaşlardan itibaren kazanacağı sosyal beceriler, karakter oluşumlarına direkt etkendir. Bu nedenle restoran, kafe, sinema salonu ya da otobüse bindiğinde toplumsal kuralları fark etmeli ve buna uygun davranışlar kazanmalıdır.
Öncelikli olarak onunla evde sembolik oyunlar oynayın. Çocuğunuza özel restoran ortamı yaratın. Biriniz garson, diğerleriniz müşteri olun. Oynadığınız oyun esnasında
yerinden kalkmak istediğinde izin istemek, yemeğiyle oynamamak gibi kurallarınız olsun...
ORGANİZASYON YAPIN!
Oyun içinde yer vermeniz, çocuğunuzun bu kuralları fark etmesini sağlayacaktır.
Aynı şekilde arkadaşlarını da eve çağırarak ufak organizasyonlar yapabilirsiniz. Aşamalı olarak yapacağınız bu tarz etkinlikler, sosyal becerilerinin gelişmesine de inanılmaz katkı sağlayacaktır.
Pedagog yardımı şart
Üç yaşındaki yeğenim bezini bırakmak istemiyor. Anne babaya da çok bağlı.Ne yapmalıyız? K.T./Trabzon
İlk etapta sorunun psikiyatrik mi yoksa ebeveynlerin tutumlarından mı kaynaklandığını öğrenin. Size önerim; önce bir çocuk psikiyatrından yardım almanız yönünde. Yani sorunun tam tanısını koymanız ve konan tanıya uygun da uzman bir pedagogtan destek almanız...Zira psikiyatrın yönlendirmesi, teşhis koyması pedagoğun işini kolaylaştıracak, sorunu çözmede yardımcı olacaktır. Bu arada anne ve babanın da çocuğuna karşı uyguladığı eğitim metodlarını değerlendirin.
Çocuğun kalkanı ukalalıktır!
Kızımın kibirli, ukala davranışları bizi çok üzüyor. Onu bundan nasıl vazgeçirebilirim? E.A./Hakkari
Aslında kibir ya da ukala davranışlar, çocuğunuzun size ve etrafına karşı kendini güçlü göstermeye çalıştığı bir kalkandır. Çevresindekilerden daha farklı imkanlara sahip olması (ailesinin ekonomik durumu, fiziksel olarak güzel olması vs...) kendini güçlü hissetmesine neden olabilir. Onu eleştirmeyin! Kendi aranızdaki konuşmalarınıza özen gösterin. Farkına varmadan arkadaş ortamınızda takındığınız tavırlara dikkat edin.