Oğlum halen okumayı sökemedi. Okumayı sökmesi için ne yapmalıyım? Süreci nasıl hızlandırırım? M.B./Van
Ç
ocuğunuzun kısa sürede okumasını istiyorsanız, okumayı onun için zevkli hale getirin. Nasıl mı? Mesela; ondan bildiği bir tekerlemeyi ya da şarkıyı yazısal metne dökerek okumasını isteyin. Bildiği parçayı okuyan çocuk, hem kendine güvenir hem de okuma becerisini geliştirir. Ona sevdiği dergilerden alın ve yazıları beraber okuyun.
Etrafınızdaki nesnelerin isimlerini hecelemesini isteyin. Örneğin; dondurma kelimesini 'don-dur-ma' şeklinde doğru hecelemesini isteyin. Onun için hece tombalası yapın. Farklı hecelerden kelimeler üretmesini isteyin.
Göz kaslarının hızlanması için lazer ışığını takip ettirin.
Matematik nasıl sevdirilir?
Kızım matematiği hiç sevmiyor. Sizce onun matematiği sevmesini nasıl sağlayabilirim? M.Y./Lüleburgaz
Matematik dediğimizde aklımıza rakamlar ve işlemler gelir. Oysa matematik bu kadar dar kapsamda değerlendirilmemelidir.
Matematik kavramı, neden sonuç ilişkisi kurma, muhakeme edebilme ve problem çözebilme gibi temelleri içerir. Bu temellerden bir ya da bir kaçı eksik ise çocuk, matematiği sevmez. Zorlanır ve sıkılır.
Okul öncesinden itibaren çocuk için çeşitli problemler üretin. Örneğin; 'Çamurun içine düşmüş bir topu oraya girmeden nasıl çıkarırsın?' ya da 'Yolda giderken sakız üzerine bastın ve ayakkabına yapıştı. Ondan kurtulmak için ne yaparsın?' gibi farklı konularda çözümler üretmesini sağlayın.
SAATİ TAHMİN ETSİN!
Saate bakmadan kaç olduğunu ya da
belli bir mesafenin kaç adım olabileceğini tahmin etmesi de ona fayda sağlar. Hesap makinesini yoğun kullanmaması ve kimi zaman zorlanması da sevmesine neden olacaktır. Bahsettiğim bu becerileri geliştirmeniz, matematiğe ilgisini artırır.
Görselliği es geçmeyin!
Hangi öğrenme tekniğiyle çocuklar daha kolay öğrenir? Öğrendikleri konular aklında daha kalıcı olur? Z.K./Yozgat
Genelde çocuklar, görsellik ve aktif öğretim teknikleri ile daha kolay öğrenirler.
Görselliği yoğun, çarpıcı konular hafızlarında daha çok iz bırakır. Aynı şekilde yaşayarak öğrendiği bilgide en az görsel kadar etkindir. Bir konunun ana fikrini oluşturan cümle ya da kelimelerin altını çizmek, fosforlu kalemle işaretlemek, çalışılan konunun çizimini yapmak da görselliği kullanabileceğiniz tekniklerdir. Aynı şekilde konu hakkında ebeveynle fikir alışverişinde bulunmak da yine öğrenmenin kalıcı olmasını sağlar.
Televizyon önünde olmasın!
Anne ve babanın yaptığı hangi yanlışlar, bebeğin geç konuşmasına neden olacaktır? D.S./Kahramanmaraş
Ailenin çocukta konuşma ihtiyacı yaratmaması, işaretlerini anlaması ve tepki vermesi, iletişimsel olarak gerekli ilgiyi göstermemesi geç konuşmaya neden olur. Özellikle titiz annelerin ev temizliği yemek ile uğraşırken, çocuğu televizyon önünde yalnız bırakması çocuğun konuşmasını geciktirebilir. Böylece
çocuğun, ifade edici dili gelişmez. Anne bu esnada televizyonu kapatıp, yüksek sesle yaptığı işi ifade ederse, çocuk da konuşmaya karşı ilgi duyabilir.