'Sadece salata' deyip geçmeyin, çünkü bir tabak salata bile, koca bir hamburger kadar kalori ve yaşlandırıcı yağ içerebilir. Ve fast-food restoranlarda satılan bazı salatalar, genelde normal bir salata kadar sağlıklı ve kaliteli olmaz. Ama kendinize sağlıklı bir salata hazırlamanız aslında çok da zor değil. Hem de lezzetinden ödün vermeden...
SEÇENEĞİNİZ ÇOK
Bezelye: Felçten korur. Felce neden olan homosistein seviyesini düşüren B vitamini açısından zengindir. Ayrıca bu bileşenin çok fazla olması; felce yol açan (ayrıca kalp krizine de) kötü LDL kolesterolünü artırabilir. Bu konuda işe yarayacak diğer besinler ise kuşkonmaz, enginar, avokado, lahana, su teresi ve Brüksel lahanasıdır.
Baharat: Salatalara ekleyeceğiniz bir parça taze baharat, hücrelerinizi oksidatif hasardan koruyan ekstra fenol anlamına gelir. Hücrelerin oksidatif hasara uğraması; kansere, kalp rahatsızlığına ve diğer problemlere yol açabilir.
Renkli sebzeler: Havuç, kiraz domates, dolmalık biber, brokoli ve pancar; salatalık gibi daha az renkli sebzelere oranla daha çok lif, mineral ve vitamin içerir. Ama böyle dedik diye salatalıktan tamamen vazgeçmeyin.
Domates: Bol miktarda potasyum içerir. Potasyum da, kalp krizine neden olabilen iltihaplanmaların oluşmasını önlemede önemli bir rol oynar. Domates ayrıca kanserle savaşan likopen yönünden de zengind
TARTIDA KİLO KAYBI OLMUYORSA DİKKAT!
Eğer kilo kaybınız 'Survivor' yarışmacısının kariyerinden daha kötü gidiyorsa; kendinizi üzmeyin. Eriyen yağlarınızın tartı üzerindeki karşılığını alabilmek için şu üç basit öneriye kulak verin:
1. Bel çevrenizin ölçüsünü tutun. Mezurayı belinizin etrafına dolayın ve ölçün. Bazen tartıda gözükmeyen kilo kaybı, mezurada ortaya çıkabilir.
2. Alışkanlıklarınızı izleyin. Neyi doğru yaptığınızı yazın. Kilo kaybetmek ve bel inceltmek için yaptıklarınız, tartıdaki rakamlardan daha önemli olabilir.
3. Daha küçük tabaklar kullanın ve daha yavaş yiyin. Tartının ibresinin eksi haneye gitmeye başladığı zaman bu başarınızı da not edin.
YAŞLANAN HAFIZAYI YENİLEME TÜYOLARI
Yaş ilerledikçe beynin yeni bilgileri algılaması zorlaşır. Zihni açık tutmak için bu minik stratejilere ihtiyacınız olabilir:
Yeni bilgileri algılamak için ekstra duyusal etkilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle gözlük reçetenizi güncelleştirin ve takmadığınız işitme cihazını takın.
Yeni bilgileri daha iyi hatırlamak için bunu mevcut bir hafıza kaydına bağlamayı deneyin. Bazı detaylar hakkında düşünmeye başlayınca, diğer detaylar da peşinden gelecek ve yeni bilgiyi hatırlamanızı sağlayacak.
DAHA İYİ DUYMAK İÇİN MİNERALLERE YÜKLENİN
İster Mozart, ister Mariah Carey dinleyin, tüm gün kulağınızda takılı olan mp3'ün sesi çok yüksekse, sadece pilleriniz zayıflamaz... İşitmeniz de olumsuz etkilenir...Bazı mineraller ise duyma kaybına karşı sizi korur.
Folik asit: Üç yıl boyunca her gün 800 mikrogram (mcg) folik asit alanların, yaşlanmayla ortaya çıkan işitme kaybını önleyebildikleri kanıtlandı. Folik asit, kan dolaşımını düzelterek kulak yapısına yardımcı oluyor. Biz size, besinlerden günde 400 mcg folik asit almanızı öneririz. Sabah ve akşam yarımşar doz alın çünkü folik asit, idrar yoluyla 14 saatte atılıyor.
Magnezyum: 300 genç ve sağlıklı denek, iki ay boyunca her gün magnezyumlu bir içecek tüketmiş ve iki ayın sonunda çok gürültü ortamlarda çalışmalarına rağmen; işitme duyularının geliştiği görülmüş. Magnezyumun işitme duyusunu nasıl koruduğu tam olarak bilinmiyor ama siz yine de yeterince magnezyum tükettiğinizden emin olun. Günde 400 mg'lik magnezyum haplarından birer tane almaya özen gösterin.
MİDE AĞRILARININ EN DOĞAL İLACI ZEYTİNYAĞI
Doymamış omega-9 yağları içeren zeytinyağı, kalbiniz için çok faydalıdır ama midenizi de ihmal etmez. Zeytinyağının içeriğindeki bileşenlerin, ülsere yol açan bakterileri önlediği kanıtlandı.
KALORİSİ YÜKSEK
Zeytinyağındaki 'polifenoller'; midedeki gastrik suya karşı koymanın ötesinde ülsere yol açan bakterileri de etkisiz hale getiriyor. Ancak; midenizi mutlu etmek için çok fazla zeytinyağı tüketme gafletine düşmeyin. Bir yemek kaşığı zeytinyağının 100 kalori içerdiğini aklınızdan çıkarmayın! Yüksek kalorisine rağmen dengeli miktarda zeytinyağını öğünlerinizden eksik etmeyin. İster salatalarınıza katın, isterseniz ekmeği bandırarak yiyin. Ancak kızartmalarda kullanmayın...