* Soru: Çocuğum 2.5 yaşında ve çok soru soruyor. Dönem dönem kızgınlık ve öfke nöbetleri geçiriyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bana yardım eder misiniz? G.S./İzmir
Üç yaş sendromu da dediğimiz bu dönem, çocuk gelişiminde en önemli aşamalardan biridir. Emeklemeyi bırakıp yürümeye, nesneleri kavramaya, idrarını tutmaya ve kendini ifade etmeye başlaması çocukta yalancı bir özgüvene neden olur. Aslında halen ebeveyne aşırı bağlıdır ama istediklerini yaptırma konusunda aşırı tepkiseldir. Egoisttir, ben merkezcidir. Bu durumda yetişkinle çok kolay çatışmaya girer ve istenene karşı inatçılık gösterir. Aslında amaç, bu oyunu kazanmaktır. Yani çocuğunuz bunu, bilerek ve kasıtlı yapmamaktadır.
Ortamdan uzaklaşın!
Çocuğunuz, oyun oynamak ya da dünyaya meydan okumak istiyor olabilir. Bu durumda o ortamdan uzaklaşın ve siz de inatçı davranarak onun karşıt davranışlarını beslemeyin. Ağladığında görmemezlikten gelin. Hatta yapabiliyorsanız, dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışın. Bu dönem bir süreçtir ve geçecektir. Ancak bu dönemde çevresindeki kişileri model aldığını unutmayın!
Zorlamadan yemek yedirin!
* Soru: Dört yaşındaki kızıma yemek yedirmek artık işkenceye dönüştü. Ben yemeye zorladıkça yediklerini çıkarıyor. Ne yapmalıyım? J.Ö./İstanbul
Maalesef yemek sorunu hemen hemen birçok ebeveynin yaşadığı problemdir. Özellikle 0-6 yaş arası sağlıklı beslenmenin çocuğun gelişimine olan katkısı ortadadır. Zaten birçok anne, bu dönemin hassasiyetinden dolayı yemek konusunu çok fazla ciddiye alır. Ancak şu unutulmamalıdır ki; çocuklar en iyi gözlemcidir. Annenin yemek yedirirken gösterdiği davranışları fark eden çocuk, bunu kullanmak isteyebilir. 'Yemek yedirmesem bir hafta aç dolaşır' diyeceksiniz. Elbetteki yemek yiyecek ama önemli olan üsluba dikkat etmektir.
Abur cubur tüketmesin!
Çocuğu zorlamadan, televizyonu ve oyuncağı rüşvet göstermeden, uygun şekilde yönlendirebilmeniz gerekecektir. Yemek saatleriniz aile bireylerinin hepsinin birarada bulunduğu zamanlarda olsun. Çocuğa yemek seçme hakkı verin ve kesinlikle yemek istemediği yemekleri yemeye zorlamayın. Az yemesini eleştirmeyin. Bitirdiği zaman övün, takdir edin. Abur-cubur tüketmesine fırsat vermeyin.
Takım arkadaşları yaşıtı olsun!
* Soru: Sekiz yaşındaki oğluma hiperaktivite tanısı kondu. Spor çocuğumun sorununa çözüm sağlar mı? Hangi spor dallarını önerirsiniz? A.G./İskenderun
Elbetteki olumlu etkiler. Spor, vücuttaki negatif yükü atmada en etkili yollardan biridir. Özellikle aşırı hareketlilik ve uyum sorunu gözlenen çocuklar için tek çözüm olmasa da etkin bir yöntemdir.
Problemi azalır!
Yüzme, tenis, basketbol, futbol, voleybol, aikido, eskrim ve jimnastik sayılabilecek etkili ve en çok tercih edilen spor dallarıdır. Ancak burada şunu vurgulamak gerekir ki; eğer seçeceğiniz spor dalı yaşıtlarından oluşan bir ekiple beraber yapabileceği bir etkinlik olursa, davranış sorunlarının çözümünde olumlu etkisi olur. Özellikle özgüvenin artması, aitlik duygusu ve benlik algısının artması uyum problemlerini de o oranda azaltacaktır. Çocuğunuzu bir an önce yaşıtlarıyla birlikte yapacağı sporlara özendirin.