Sınavı başarıyla atlattıktan sonra kendinize vereceğiniz ödülleri düşünün.
Her gün 5-10 dakika hayal kurun. Hayallerinizin sınırı olmasın. Her istediğinizi düşünün.
Her gün 10 dakika şekerleme yapın.
Ders aralarında gözlerinizi kapayın ve öylece hiçbir şey düşünmeden durun.
Yaşadığınız ortamdaki koltukların yönünü ya da vitrindeki bibloları değiştirin.
Keyfinizi yerine getirecek kokular seçin. Bu bir çiçek kokusu ya da deniz kokusu olabilir.
Çalışma odanızda ufak bir saksı çiçeği ya da sizi rahatlatacak bir tablo bulundurun.
Kendinizi cezalandırmayın, ödüllendirin.
Kendinizi övün ve başarabileceğinize inanın.
Tenis turnuvası izleyin
Tanınmış parçaların, sadece enstrümantal müziğini içeren CD ya da mp3'lerini bulun. Müziğin sesini birden kesin ve nerede, hangi sözde kalmış olabileceğini düşünerek devam edin.
Film izlerken filmin en olmadık, en dikkat çekmeyen detaylarına odaklanın. Örneğin; arka fondaki perdenin çiçeklerine ya da masanın üzerinde kaç tane kalem olduğunu sayın.
Televizyonda tenis turnuvalarını izleyin. Ancak sadece topa odaklanın. En az 10 dakika sürekli topu takip edin.
'Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi, ortada su şişesi' tarzı tekerlemelerden bir arşiv yapın. Günde en az 10 defa bu tekerlemeleri, televizyonun sesi açıkken tekrar edin.
Önünüze boş bir kağıt alın. Bu kağıda gözleriniz kapalı iken bir resim çizin ya da şekil çizin. Gözlerinizi açtığınızda, yapmak istediğinizle yaptığınız arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ayırt etmeye çalışın.
Günde en az sekiz saat uyuyun
Bir tarafta televizyon, diğer tarafta müzik açıkken iki paragraflı bir metni okuyarak anlamaya çalışın. Sonra yine aynı ortamda anladığınızı anlatmaya çalışın. Bu etkinlik, özellikle sınav yapılacak yerde olası gürültü ve dikkat çekici ortamlara karşın, dikkatinizi ayakta tutmanızı sağlamak açısından oldukça faydalı olacaktır.
Karaoke yapın. Şarkı sözlerinin alt yazı olarak geçtiği fondan, sözlerle müziği aynı anda tutturmaya ve bunu devam ettirmeye çalışın.
Düzenli ve sağlıklı bir şekilde uyumaya çalışın. Günde en az sekiz saat uyuyun.
Özellikle bu hafta hiç televizyon izlemeyin. Mümkünse bir hafta boyunca güncel olaylardan biraz kopun. Bu hafta önemli olan sizsiniz!
Çeşitli bulmacalar çözün ya da ailenizle birlikte farklı oyunlar oynayın. Ben buna, 'beyni detokslama' diyorum.
Her gün 15 defa gerinin
Yaşayacağınız olumsuz duyguları düşünün ve bunların üstesinden gelebilmenizi sağlayacak bir liste yapın.
Gevşeme ve nefes egzersizlerini bol bol yapın. Her gün ellerden başlayarak tüm vücudunuzun her bölümünü üç dakika kendi kendinize sıkın, kasın ve sonra serbest bırakın. Amaç; vücudun gerginliğini azaltmak, sınav esnasında sinirlerin ve vücudun kasılmasını en aza indirgemektir.
Telefona veda edin
Her gün mutlaka en az 15 defa gerinin. Bu, vücudunuzdaki kasları rahatlatır.
Son beş gün mümkün olduğunca cep telefonu kullanmayın. Cep telefonunun beyin üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinmektedir.
Öncelikli olarak sınav programında yer alan konuların listelenmesi iyi bir başlangıç olacaktır. Geçmiş yıllardaki istatistikler göz önüne alınarak listelenebilir.
Soruları çözüş tarzınıza odaklanın. Yazarak mı, karalayarak mı, sorunun altını çizerek mi, yoksa anahtar kelimeye odaklanarak mı çözüyorsunuz? İyi bildiğiniz konularda 15-20 soru cevaplayın ve başarılı cevaplarınız arasındaki ortak noktaları görün. Bunları listeleyip taktik geliştirin.
Bin parçalı bir puzzle'ı tamamlamaya çalışın. Ancak bunu bir görev olarak değil, motivasyon ve problem çözme becerilerinizi geliştirmek olarak görün. Günde yarım saatinizi buna ayırın. Hem problem çözme ve dikkat becerileriniz artar, hem de problem çözme stratejileriniz gelişir.
Saat kaç tahmin edin!
Aynı şekilde bulmaca çözerken, bir etkinlik yaparken süre tutun. Ve bu süreyi saate bakmadan hissedin. Etkinliği bitirdiğinizde zamanı ayarlama gücünüzü hissedin.
Kendinizi yetersiz hissettiğiniz konuları sınav öncesinde belirleyin ve sınavda bu konuları en sona bırakarak gereksiz zaman kayıplarını önleyin.