Dünyaca meşhur Anzer Balı ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aslı Özkırım, Anzer'in tarihi bir yer olduğunu ve Osmanlı döneminde bile padişahlara tedavi amaçlı bal gönderildiğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı ürünleri Araştırma Merkez müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, kooperatif başkanları ve muhtarlar ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Anzer Balı'nın uluslararası kimliğe sahip olduğunu belirterek, "40 yıldır üniversitemiz ile ortaklaşa çalışmakta ve üniversitemiz tahlillerini yapmakta. Rize Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışıyoruz. Tarım müdürlüğüne verilen numuneler bize geliyor. Biz numunelerin çiçek özelliklerine bakıyoruz. Mevsimsel değişimlerde çiçek özelliklerine bakıyoruz. Üniversite olarak çiçek üzerinden değerlendirme yaparak mühürleme yapıyoruz" dedi.
10 PETEK YERLEŞTİRDİK
Anzer Yaylası'na üniversite olarak 10 ayrı bölgede 10 petek yerleştirip mühürlediklerini belirten Özkırım, "1 Temmuz itibari ile sezonu başlattık ve ay sonunda petekleri açarak petek içindeki balı alıp değerlendirmesini yapacağız. Anzer kontrol altımızda olacak. Ayrıca Anzer Yaylası'nın artık turizme açılması gerek, yerli ve yabancı turistlerin ufak kafileler halinde burayı ziyaret etmesi sağlanmalı. Üretilen ballarda coğrafi işaret ve kare kodu olacak" dedi.
TÜKETİCİ BUNLARA DİKKAT ETMELİ
Tüketicilerin kare kodu ve coğrafi işarete dikkat etmesi gerektiğini belirten Özkırım, "İşe doğa ve logodan başlayacağız. Anzer balının 100 yıllık tarihi var. Burada gerçeklik ile bilimi bir araya koymak gerek. Bu çalışma gelecekte garantörlük çalışmasıdır. Dünyada 2 bin 147 arı balı platformu bulunmakta ve ben de burada başkan yardımcılığını yürütüyorum, Anzer balının hikayesi var" dedi.