Doğu Karadeniz'de 2022 yaş çay sezonuna hazırlıklar tamamlanıyor. Mayıs ayı ortalarında başlaması beklenen 2022 yaş çay sezonu için müstahsiller iş kıyafetlerini giydi, bahçelerine girdi. Çay sezonundan verim alabilmek isteyen çay müstahsilleri önce çaylarını budadı. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Çay İşletmeleri Müdürlüğü'ne (ÇAYKUR) çay vermek isteyen üreticiler için çay tarım arazilerinin 10'da 1'inde budama işlemi gerçekleştirilmek zorunda. Yapılan budama işlemleriyle çay bitkisi ortalama 20 santimetreye kadar indirilerek verimi ve ömrü uzatılıyor. ÇAYKUR'a çay satmak istemeyen üreticiler ise bu işlemi yapmayarak çayını topluyor.
ÖNCE BUDAMA, SONRA GÜBRE
Çay budama evresinin hemen ardından ise gübreleme işlemi geliyor. 25 ve 50 kiloluk gübre çuvalları engebeli arazilerde çay bahçelerine taşınıyor. Çay bahçelerinde toprağa serpilen gübreler, çayın hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlıyor. Tüm bir işlemler bittikten sonra ise sıra çayı toplayıp satmaya geliyor.
ÜRETİCİLER TABAN FİYATINI BEKLİYOR
Her yıl sezon başlangıcı Tarım ve Orman Bakanı'nın Rize'ye gelerek çay taban fiyatını açıklamasıyla gerçekleşiyor. Rizeli çay üreticileri de şimdiden bakanlığın açıklayacağı çay taban fiyatını merakla bekliyor.
"DEVLETİMİZDEN TABAN FİYATINA GÜZEL BİR ZAM BEKLİYORUZ"
3 Lira 87 kuruş olan yaş çay taban fiyatına en az 6 TL zam olması gerektiğini belirten Rizeli çay üreticisi Aydoğan Yıldırım "Geçen yıl taban fiyatı 3 lira 87 kuruştu. Bu yıl başta gübre fiyatları olmak üzere diğer masrafları da göze alacak olursak taban fiyatına en az 6 TL zam gelmesi gerekiyor. Devletimiz bu duruma bir çözüm bualcaktır" şeklinde konuştu.
"ÇAYIMIZI SEVİYORUZ"
Doğu Karadeniz'de çayın sevildiğini ve halkın ekonomisinde en önemli faktörlerinden biri olduğunu da belirten Yıldırım "Çayımızı çok seviyoruz. Bölgenin ekonomisinde çok büyük payı var. Çok zorlandığımız oluyor ama gerçekten seviyoruz. İnşallah bu sene güzel bir fiyat verilir, üretici daha mutlu olur" ifadelerini kullandı.