Peygamberimiz (s.a.v.), miraca çıktığı gece namaz emrini almıştır. En yüce mekanda, en yüce ibadet emrini alan Hz. Peygamber sahabesine beş vakit namazın nasıl kılınacağını bütün ayrıntılarıyla anlatmıştır. Namaz en önemli ibadet sayılmıştır. Çünkü namaz, hiçbir ibadette olmayan birçok ayrıntıyı bir anda, bir arada bulunduruyor. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;
1- Abdest: Namaz kılmak için abdestli olmanız gerekir.
2- Kabe - Kıble: Namaz kılmak için Kabe'ye yönelmeniz şart.
3- Kur'an-ı Kerim: Namaz kılmak için Kur'an-ı Kerim'den birşeyler okumanız gerekir.
4- Örtünme: Namaz kılabilmek için setr-i avret dediğimiz vücudun belli yerlerini örtmek gerekir. Bu kadın ve erkek için farklıdır. Kadın için yüz, eller ve ayaklar hariç tüm vücut, erkekler için ise diz kapağı ile göbek arasıdır.
5- Secde: İki rekatlık bir namazda dört kere secde edersiniz. Bir mümin için secde büyük bir ibadettir. Çünkü kulun Yüce Allah'a en yakın olduğu an secdedeki anıdır. Orada bütün perdeler aralanır. Kul Rabbi ile başbaşa kalır. Hadiste şöyle buyrulur; "Allah " secde yerini ateşe haram kılmıştır.
6- Oruç: Namaz dolaylı olarak içinde minyatür bir oruç ibadetini de barındırır. Çünkü kişi namaz esnasında bir şey yiyip içemez. Sanki bir tür - bir an için - oruç tutar. Daha doğrusu ona orucu hatırlatır bu hal.
7- Tefekkür hali: Namazda kalbi Yüce Allah'tan gayrisinden uzak tutmak lazım. Kalbi gayriden boşaltıp, sahibine tertemiz bırakmak lazım. Kişi bu hali namazda yaşar.
8- Huzurda olma hali: Namazda kişi Rabbin huzurundadır. Huzura kabul edilmiştir. Derdini açar Rabbi'ne. Halini arzeder. Sıkıntısını dile getirir. Çünkü en yüce olan büyük zat lütfetmiş ve onu huzuruna almıştır.
GÜZ YAPRAĞI GİBİ
Namazla ilgili bir hatırasını Ebu Zerr (r.a.) El-Gıfari anlatıyor. Şöyle diyor:
"Hz Peygamber '" (s.a.v.) bir güz mevsiminde dışarı çıkmıştı. Ağaçlardan yapraklar dökülüyordu. Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki; 'Ey Ebu Zerr! Şüphesiz ki Müslüman bir kul sırf Allah rızası için (ihlasla) namaz kılarsa, onun bütün günahları şu yaprakların ağaçtan döküldüğü gibi dökülür.
İhlasla kılınan namaz küçük günahları böyle affettirir, böyle döker. Alimler der ki, affettirilen günahlar küçük günahlardır, büyük günahlar için ise mutlaka tövbe ile Yüce Allah'a yönelmek lazımdır.
GAYRİ MÜSLİM ALACAKLI
Zeyd bin Sa'ne Medine'de yaşayan Yahudi bir tüccardı. Ticaret sonucu Peygamberimiz ona borçlanmıştı. Ancak o, borcun süresi gelmeden 2 gün önce peygamberimizin yakasına yapışıp borcunu istedi.
Hazreti Peygamber ise gayet sakin şekilde Hz. Ömer'e borcun ödenmesi talimatını verdi. Adamı borcunu ödemek için yanında götüren Hz. Ömer, Zeyd bin Sa'neye yaptığı saygısızlığı sorduğunda ise şu cevabı aldı: Tevrat'ta son peygamberin özelliklerinin tümünü Muhammed'de buldum. Sadece yumuşaklığını test etmemiştim. Anladım ki bu adam ancak bir peygamber olabilir. Hadi beni O'na götür. İman etmek istiyorum.
HER NAMAZDA YÜCE ALLAH'A YAKINLAŞIN
Yüce Allah, bizlere şah damarımızdan da yakındır. Namaz ise bu yakınlığın buluşma yeridir. Her namaz O'nunla en yakın hali yansıtır. İçten, ihlas üzere eda edilmiş bir namazın hükmü, Allah katında bu nedenle çok değerlidir.
BÜYÜKLERİN DUALARI
Hz. Ömer'in Duası
Allah'ım! Beni izzetinle ansızın yakalamandan yahut gaflette bırakmandan veya gafillerden kılmandan sana sığınırım. Allah'ım! Benim amelimi salih kıl, kendin için onu halis kıl ve başkası için onda hisse koyma. Allah'ım! Beni iyiler arasında öldür, beni kötülerden kılma, beni ateş azabından koru. Beni, iyiler arasına kat. Allah'ım! Bana sağlık ver ve beni bağışla. Allah'ım! Bana kendi yolunda şehit düşmeyi ve Peygamberi'nin şehrinde vefat etmeyi nasip eyle.
SORU - CEVAP
1- İçki içen birinin çocuğuna sadaka verilir mi?
Çocuğuna ve eşine sadaka verilebilir ama içen kişi o parayı alıp içkiye, kumara götürecekse ona veremezsiniz. Ama kişinin çocuklarına elbise olarak, gıda olarak veya okul masrafı olarak sadaka verebilirsiniz. Çünkü o çocuğun ya da eşinin günahı yoktur, günah içki içen kişinin kendinedir.
2- Dini yönden kötü olan bir komşumun cenazesinde bulundum. Yanlış mı yaptım?
Dinimize göre Müslüman olsun olmasın bütün insanlar saygıdeğerdir. (İsra, 70) Hayatta da ölümünden sonra da saygı duyulur. Peygamberimizin bir Yahudi'nin cenazesinin önünde ayağa kalktığı ve "O bir insandır" buyurduğu bilinir. (Buhari, Cenaiz 50; Nesai Cenaiz, 45-47) Bu nedenle de ne tür insan olursa olsun komşumuzun cenazesine katılmamız doğru olandır.
3-Evde kedi besliyorum. Uğursuzluk getirir diyorlar, doğru mu?
Hayvan beslemek uğursuzluk getirmez. Kedi beslemek ise güzel bir harekettir. Peygamberimiz kediyi sever. Büyük sahabisi Ebu Hureyre'ye de 'kediciğin babası' ismini vererek hayvan sevgisini canlandırmıştır.