PSİKOLOJİK AÇLIĞIN ETKİLERİ
Ramazan ayında; fiziksel açlığın üzerine psikolojik açlığın eklenmesi, ayrıca yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesi fazla sinirli olmaya yol açabilir. Bunun bir sebebi biyolojik saatimizin şaşırması; böylece mutluluk ve stres hormonlarının salgılanmasında oluşan dalgalanmalar. Bir diğer sebebi ise, insanların günlük tahammül kapasitelerinin kısıtlı olması ve tüm enerjiyi açlık duygusuyla baş etmeye çalışarak harcamak. İstenmeyen duygu ve düşünceleri yönetmemizi sağlayan zihinsel dayanıklılığımız ramazan aylarında zayıf düşerek daha öfkeli tepkiler sergilememize yol açabilir. Sinirli tepkileri ortaya koymak ise sosyal bağlamda ilişkilerimize zarar verebilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ramazan ayında daha kaliteli bir süreç geçirmek için bazı durumlara dikkat etmek faydalı olacaktır.
- Günde ortalama 8 saat uyku süresi önemlidir. Günlük iş ve hayat koşullarımıza göre bu süreyi iyi bir şekilde yönetmek için kişisel bir uyku planı hazırlamak faydalı olacaktır.
- Gece sahur için uyanıldığında bu sürenin 30-40 dakikayı geçmemesi önerilir. Besleyici, tok tutucu, susatmayan gıdalar ile yapılan sahur sonrası 15 dakika dinlenme süresinden sonra tekrar uykuya geçmek için hazırlanmak faydalı olacaktır. Tok karnına uyumak mide problemlerine yol açabileceğinden yatma esnasında mümkün olduğunca kafa seviyesinin yüksek tutulmasında yarar vardır.
- Sabah uyanıldığında ise mümkünse ılık bir duş alarak güne başlamak ruhsal bakımdan enerji kazanmamıza yardımcı olabilir. Bu şekilde sıcak hava koşullarına karşı da bir önlem almış oluruz.
- Gün içinde gereksiz yere enerji tüketmekten kaçınmak ve gün içinde yapmamız gerek işleri dengeli bir şekilde dağıtmak da yardımcı olacaktır.
- Sağlıklı bir psikoloji için sağlıklı fiziksel koşullar oldukça önemlidir. Bu yüzden stres artırıcı koşullara karşı işlevsel ve motive edici yöntemler geliştirmek daha rahat bir süreç geçirmeyi sağlayacaktır.