İstanbul'da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Sultanahmet, Eyüp Sultan, Süleymaniye camilerinin yanı sıra park ve sahiller iftar vakti dolup tasıyor. Tarihi yarımadanın incisi olan Sultanahmet Meydanı yıllardır oldugu gibi bu yılda Ramazan ayının vazgeçilmez adreslerinden biri oldu. Akın akın meydana gelen vatandaslardan kimi ekmek arası iftarlık, kimisi de evinde hazırladıgı çesit çesit yiyeceklerle ezan saatini bekliyor. Meydanı tıklım tıklım dolduran vatandaslar her yanı sevgi ve kardeslik sofralarına çeviriyor. Vatandasların iftar sofralarına konuk olan SABAH ekibi bolluk ve bereket ayı Ramazan'ın duygusunu yerinde yasadı. Türkiye'nin her yerinden gelen vatandaslar, tarihi At Meydanı, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi gibi mekanların çevresinde iftar açmanın paha biçilemez bir manevi his verdigini söyledi.
TARİHİN ORTASINDA İFTAR KEYFİ
Bir yanda fethin sembolü Ayasofya, bir yanda ise tüm ihtisamıyla Sultanahmet Camisi. Yüzlerce yıllık tarihin ortasında vatandaslar iftar sofralarını kurarak aksam ezanını bekliyor. Iftara dakikalar kala kurulan sofralara yaklasıyoruz. Kadıköy'den iftar yapmaya gelen Ebru Türkoglu neden Sultanahmet Meydanı'na geldigini su sözlerle anlatıyor: "Burada otururken tarihi hissediyorsunuz. Böylesine etkileyici bir yerde iftar yapma keyfi paha biçilemez bir duygu, maneviyat. Her yıl geliyoruz, bu yılda geldik"
"İFTAR MANEVİ HUZURDUR"
Gülser Mor kızı ve arkadaslarıyla iftar yapmak için Sultanahmet'e gelmis. Ev hanımı olan Mor, "Ramazan demek huzur demek. Buraya gelmemizin sebebi ise Sultanahmet'in manevi havasından kaynaklı. Burada bu sofrayı dostlarımla, ailemle paylasmak beni çok mutlu ediyor. Her zaman geldigimiz Sultanahmet'e Ramazan ayında bir baska havayla geliyoruz" dedi.
FRANSA'DAN SULTANAHMET'TE İFTAR SOFRASINA
Bağcılar'da yaşayan İlknur Ünlü arkadaşı Necla Dönmez ile ailelerini alıp Sultanahmet Meydanı'nda çimenlere kilimlerini yaymışlar. Akşam ezanına 7-8 dakika kalırken onlar mütevazi iftar sofralarını hazırlıyorlar. Burada iftar yapmanın bereket olduğunu söyleyen İlknur Ünlü, "Çocuklarımızı da alıp getirdik. Buralarda hala eski ramazanların havası esiyor. Sofralarını paylaşmayı, birlikte iftar yapmayı görsünler" dedi. İlknur Ünlü'nün babası Mehmet Tuncay (76) ise Fransa'da yaşıyor. Ramazan geldiği zaman, çocuklarını da görmek için Türkiye'ye gelmiş. Memleket özleminin başka bir şey olduğunu söyleyen Mehmet Tuncay, "Fransa'da inşaat sektöründen emekli oldum ve orada yaşıyorum. Buraya kızımın yanına, Türkiye'de Ramazan ayını geçirmeye geldim. İlk işimizde Sultanahmet'te iftar yapmak oldu.