Halsizlik, susuzluk ve mide yanması gibi durumlar oruçluyken pek çok insanı zor durumda bırakan problemler arasında yer alıyor. Ancak Ramazan ayını enerjik geçirmek de mümkün. Bunun için siyah sarımsak öneren uzmanlar, hem hastalıklardan korunmak hem de zinde kalmak için vazgeçilmez bir besin olduğunu söylüyor.
Siyah sarımsak aslında bildiğimiz sarımsaktan farklı değildir. Normal sarımsak bir ay boyunca belirli nem ve ısı altında tutularak kontrollü bir şekilde kurutulur.
Bu fermantasyon sonrasında beyaz olan sarımsağın dişleri siyaha döner. Özellikle Asya mutfağında sık sık kullanılan siyah sarımsak çok faydalı olması sebebiyle Avrupa'da da tercih edilir.
Siyah sarımsak kansere karşı daha etkilidir. Fermantasyon sonucu kanserle savaşan özellikleri yoğunlaştırılmıştır. Kolesterolü düşüren bir madde içerir ve bu maddenin seviyesi normal sarımsağa göre çok daha yüksektir. Yüksek enerji verir. Tansiyonu ve şekeri düzenler. Aynı zamanda antioksidan özelliktedir.
Siyah sarımsağın Ramazan ayında görülebilecek mide yanması şikayetlerinde yardımcı olabileceği ve doğal mide koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. Siyah sarımsak aynı zamanda enfeksiyonlarla daha iyi savaşıyor. Normal sarımsağın içerdiğinden daha fazla antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel bileşenler içerir.
Siyah sarımsak;
Kansere karşı koruyucudur, kalp sağlığını korur, beyin hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur, hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır, bağışıklık sistemini destekler, karaciğeri korur, diyabet semptomlarını iyileştirir, kronik böbrek rahatsızlıklarında, tedavinin toksik etkisini azaltır.
Sindirim ve dolaşımı arttırır, tansiyonu düzenlemeye yardım eder, doğal mide koruyucudur, hiperlipidemi ve hiperglisemi durumlarını önlemeye yardımcıdır, yaşlanmayı geciktirir, antialerjiktir, saç ve cilt sağlığını korur, yorgunluğu önler.