Ramazan'ın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle oruç süresi yaklaşık olarak 17 saati buluyor. Bunun yanı sıra hava sıcaklıklarının gün geçtikçe artması da sağlıklı insanları bile zorlarken, diyabet hastası olan kişilerde ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Oruç tutarken beslenmelerine ve günlük alışkanlıklarına dikkat etmeyen diyabet hastalarında sıkça sağlık sorunu yaşanabiliyor. Bu yüzden diyabeti olan kişilerin doktorlarının önerilerine harfiyen uymaları çok önemli.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gereken incelikleri şöyle anlattı;
"Çocuklar (ergenlik çağının altındakiler), yaşlılar, hastalar, seyahat edenler, hamile, emziren anneler ve özellikle diyabetlerini insülinle tedavi edenler veya diyabet komplikasyoları olanların oruç tutmamaları uygun olacaktır. Tip1 diyabeti olan ve insülin kullanan Tip2 diyabetli bireylere de oruç önerilmemektedir. Ancak Tip2 diyabeti olan son dönemde kan şekeri düzeyleri normal seyreden, belirgin komplikasyonu olmayanlarda ve insülin salgıtacı ilaç kullanmayanlar hekimlerin önerilerini dikkate alarak oruç tutabilirler.
''EN ÖNEMLİ SORUN HİPOGLİSEMİ''
Oruç tutmasına hekim tarafından izin verilen diyabetli bireylerin bazı kurallara uymaları tavsiye edilir. Örneğin, düzenli beslenmeleri, yeterli sıvı almaları, ilaçlarını aksatmamaları ve düzenli kan şekeri takibi yapmaları önerilir. Ramazan ayında diyabet hastalarında oruç tutma ile ilgili en önemli sorun hipoglisemi (şeker düşmesi)'dir. Bu durum diyabetli bireyin sağlığını son derece tehlikeye atan bir durumdur. Hipoglisemiden kaçınmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Ancak hipoglisemi gelişmiş ise ölçülen kan şekeri 70 mg/dl altında ise oruç sonlandırılmalı ve kan şekerini normal seviyeye getirecek önlemler alınmalıdır.
''PLAN YAPARAK ORUÇ TUTMALILAR''
Ramazanda diyabet hastalarının karşılaşacağı diğer bir önemli sorun sıvı kaybı ve kan şekeri yüksekliğidir. Bu durum daha çok iftar ve sahur arasında yeterli sıvı tüketilmemesi ile birlikte aşırı karbonhidrat tüketimine bağlı gelişebileceği gibi diyabetle ilgili tedavinin aksamasından da kaynaklanabilir. Bu sebeple diğer günlerde olduğu gibi Ramazan ayında oruç tutulsun veya tutulmasın beslenme kurallarına uyulmalı, aşırı kalori tüketilmemeli, sıvı alımı yeterli olmalı ve tedavi aksatılmamalıdır. Sonuç olarak oruç sağlıklı bireyler içindir. Ancak oruç tutmak isteyen Tip2 diyabet hastalarının hekimlerine danışarak sağlıklarını tehdit etmeyecek şekilde bir plan yaparak oruç tutmaları uygun olacaktır."