Ramazan'ın bitmesine sayılı günler kala, havalar da iyice ısınmışken iftar sofralarınız için hem sizi, hem misafirlerinizi serinletecek şerbetleri ve birbirinden leziz tatlıları evde kendiniz yapmaya ne dersiniz? Mövenpick Hotel Istanbul Pastane Şefi Feyzullah Aksoy, yapımı son derece kolay olan ama sofranızı şenlendirecek şerbet ve tatlı tarifleri verdi...
Tarçın şerbeti
1 litre su
3 çubuk tarçın
4 adet karanfil
100 gr. şeker
1 adet ekşi yeşil elma
HAZIRLANIŞI:
Elmayı dört parçaya bölün ve bütün malzemelerle birlikte bir tencereye alın. Kısık ateşde yaklaşık 20 dakika kaynatın. Ardından şerbeti soğutun ve tülbentten süzdürün. +4 derece dolapta yaklaşık dört saat dinlendirdikden sonra servis edin.
Gül şerbeti
100 gr. gül yaprağı
1 litre su
Yarım limonun suyu
1 çubuk tarçın
150 gr. toz şeker
HAZIRLANIŞI:
Gül yapraklarını bir tabağa alın, limon suyunu üzerine dökün. Sonra parmaklarınızla al al oluncaya kadar ezin. Ezdiğiniz yaprakları yarım saat dinlendirin. Şeker, su ve çubuk tarçını kaynatın sonra soğutun. Ardından soğuyan şerbetin üzerine gül yapraklarını ilave edin. Yaklaşık 16 saat demlenmesi için +4 derece dolapta bekletin. Daha sonra bir tülbent yardımıyla şerbeti süzdükten sonra servis edin. Cam kaplara doldurup saklayabilir ve dileğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Güllaç
12 adet güllaç
2.5 litre süt
400 gr. şeker
1 çubuk vanilya
30 gr. gül suyu
250 gr. kavrulmuş file fındık
HAZIRLANIŞI:
Süt, şeker, gül suyu ve çubuk vanilyayı bir tencereye alın ve ocakta parmak yakacak kıvama gelene kadar ısıtın. Ardından güllaçların kırılmadan sığabileceği bir tepsi içinde güllaç yapraklarını teker teker sütlü karışımla yumuşatın. Ayrı bir baklava tepsisine (2 kiloluk) ilk altı kat güllaç yaprağını yerleştirdikten sonra yaklaşık 250 gram ılık süt karışımını güllacın üzerinde gezdirin ve yumuşak olmasını sağlayın. Arasına kavrulmuş fındıkları serpiştirin. Kalan altı yaprak güllacı üzerine ekleyin ve ılık sütle ıslatarak aynı işlemi uygulayın. Ardından iki saat dinledirilin ve sertliğine göre gerekiyorsa süt ilave edin. Dilediğiniz meyvelerle süsleyerek servis edin.
Demirhindi şerbeti
100 gr. demirhindi
1 litre su
1 adet karanfil
1 çubuk tarçın
150 gr. toz şeker
HAZIRLANIŞI:
Demirhindilerin kabuklarını ayıklayın ve bir tencereye alın. Üzerine 1 litre su koyarak üstü kapalı şekilde bir gece +4 derece dolapta bekletin. Yumuşamış olan demirhindilerin içine karanfil, çubuk tarçın ve toz şeker ilave edin ve kaynatın. Kaynama noktasına geldikten sonra altını kısın ve yaklaşık 1 saat kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın. Bir tülbent yardımıyla şerbeti süzün ve +4 derece dolapta dört saat dinlendirdikten sonra servis edin.
Kuru baklava
4 adet baklava yufkası
120 gr. eritilmiş tereyağı
80 gr. esmer şeker
1 gr. toz tarçın
1 gr. toz zencefil
1 gr. toz kakule
50 gr. doğranmış bitter çikolata
75 gr. Medine hurması, çekirdekleri çıkarılmış Ayrıca
40 gr. esmer şeker
50 gr. tereyağı
4 top vanilyalı dondurma
HAZIRLANIŞI:
Yufka hariç tüm malzemeleri robottan geçirip yumuşak bir kıvam elde edin. Daha sonra baklava yufkalarının bir tanesini alın ve üzerine eritilmiş tereyağını (50 gram olan) bir fırça yardımıyla sürün, ardından her tarafına gelecek şekilde esmer şekeri (40 gram olan) serpiştirin. Sonra bir yufka daha alın ve üzerini kapatın, tekrar tereyağıyla üstünü yağlayın ve bir tutam daha esmer şeker serpiştirin. Sonra robotta çekilen karışımdan üç yemek kaşığı kadar yufkanın en üst kısmına yerleştirin ve rulo yapın. Ardından aynı işlemi diğer iki yufkaya da uygulayın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 10 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kuru baklava ılıdıktan sonra kesin ve vanilyalı dondurma ile servis edin.
İrmik helvası
150 gr. tereyağı
100 gr. ayçiçek yağı
500 gr. irmik
80 gr. çam fıstığı
80 gr. toz şeker
1.2 kg. süt
300 gr. su
60 gr. kuru üzüm
HAZIRLANIŞI:
Tereyağı ve ayçiçek yağını bir tencerede ısıtın ve irmiği ekleyerek kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından çam fıstığını ekleyin. Başka bir kapta şeker, süt ve suyu kaynatın. Bu karışımı helvanın üzerine boşaltın ve sürekli karıştırarak beş dakika kısık ateşte kaynamasını sağlayın. Daha sonra ocağın altını en kısık ateşe getirin ve üzeri kapalı olarak 15 dakika daha pişirin. Ateşten aldıktan sonra kuru üzümleri ekleyin. Bir saat kadar dinlendirin. Oda sıcaklığını derecesine geldiğinde +4 derece dolapta bekletip dilediğiniz meyvelerle servis edin.