Ramazan'da günlük iki öğüne düşen yemek düzeniyle birlikte sindirim sisteminin çalışma şekli değişir ve kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz problemleri oluşabilir. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlamak için meyve tüketiminin önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, Ramazan boyunca tüketilebilecek meyveleri ve faydalarını anlattı.
KABIZLIK SORUNUNU ÇÖZMEYE YARDIMCI
Sahurda tüketilecek meyve kabızlık sorununu çözmek adına oldukça önemlidir. Kabızlığı önlemek için sahurda yenilecek olan üç-dört gün kurusu kayısı veya kuru erik yeterli olacaktır ve böylece bir porsiyon daha meyve alarak vücudun ihtiyacı olan üç-dört porsiyon meyve tamamlamış olur.
İftar sofrasına oturulduğunda tüketilen iki-üç adet hurma, bir porsiyon meyve anlamına gelir. Dolayısı ile daha sofradan kalkmadan bir porsiyon meyve zaten tüketilmiş olur. İftardan iki-üç saat sonra tüketilecek bir-iki porsiyon meyve (bir orta boy elma veya bir avuç kiraz veya bir ince dilim karpuz) günlük ihtiyacımız olan vitamin ve posa ihtiyacını karşılamış olur.
Oruç tutarken de üç-dört porsiyon meyve tüketmek mümkün. Önemli olan bu miktarın üstüne çıkmamak veya altına inmemektir. Diğer bir nokta da bu meyvelerin bir anda değil olabildiğince farklı zaman dilimlerine yayılarak tüketilmesi gerektiğidir.