Ramazan ayının son yıllarda yaz aylarına denk gelmesi, oruçlu geçirilen sürenin de uzun olmasına yol açıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, oruç süresinin uzun olması nedeniyle sahura mutlaka kalkılmasını öneriyor. Oruç tutan kişilerin bir ay boyunca doğru beslenmesinin önemine değinen Seven, şu önerilerde bulundu:
SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN
Sahura kalkmadan oruç tutmak vücudu yorar. Bu yüzden mtlaka sahura kalkmalı ve bu öğünü sabah kahvaltınız gibi düşünmelisiniz. Sahurda özellikle yumurta, lor peyniri ve tam buğday ekmeği tüketmek sizi uzun süre tok tutacaktır. Yumurta çok kaliteli bir proteindir, lor peyniri az yağlıdır, tam buğday ekmeği de lifli olduğundan tok tutma süresi uzundur. Sahurda süt veya yoğurt tüketmek hem tokluk sağlar, hem de hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunların oluşmasını önler.
HURMA BÜYÜKSE BİR TANE
Hurma; kalsiyum, magnezyum içeriği nedeniyle önemli bir besindir. İçeriğindeki şeker de hurmadan hurmaya değişir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Çok büyükse bir tane, daha küçükse üç tane yenilebilir.
ÇORBAYI YAVAŞ YAVAŞ İÇİN
Açılan iftarın ardından, bir kase çorba yavaş yavaş içilmelidir. Dışarıda çorba içilecekse, daha yağlı ve unlu olacağını düşünürek yarım kase içilmesinde fayda vardır. Akşam yemeğinde eti, sebzeyle birlikte tüketmek veya et yemeğinin yanında salata tüketmek, tek başına et yemeğe göre daha iyidir. Çünkü, açlıktan kaynaklanan düşük metabolizma hızı bağırsakların yavaş çalışmasına neden olur. Et yemeklerini sebzesiz, yemek şişkinlik, hazımsızlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bununla birlikte, yemekleri uzun uzun çiğnemek ve acele etmeden yemek de hazımsızlığa karşı iyi gelir.
PİDEYİ FAZLA KAÇIRMAYIN
Ramazan ayı demek pide yemek demek. Tüm oruç tutulan evlerde mutlaka dumanı üstünde tüten pide bulunur. 'Pideyi hiç tüketmeyin!' demek olmaz. Ancak pide yiyecekseniz, bir kare ekmek dilimi boyutunda ve iftar öğününde yemeye çalışın. Sahurda beyaz undan yapılmış pide yerine, tam buğday unundan yapılmış pide veya ekmeği tercih ederseniz gün boyu açlık hissetmezsiniz.
TATLI OLARAK GÜLLAÇ YİYİN
Uzun süren orucun ardından yemekten sonra tatlı ihtiyacı doğuyor. Ancak bu ihtiyacı gidermek için şerbetli tatlılar yerine iki top sade dondurma veya bir dilim güllaç yenilebilir. Yenilen yemeğin sindirimine yardımcı olabilmek amacıyla 2-2.5 saat bekledikten sonra tatlılar ara öğün olarak tüketilmelidir. Yemek sonrasında sindirimi kolaylaştırmak için imkan varsa açık havada yürüyüş, yoksa evin içinde yapılacak 5-10 dakikalık egzersizler bile faydalı olacaktır. Eğer kilo probleminiz varsa, yemeklerde pilav ve makarna yerine ekmek tüketmeniz fazla yağ alımınızı azaltır.