Her geçen gün daha unutkan olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Sürekli bir şeyleri unutma telaşı yerine akıllı cihazlar ve sensörlerle korkulardan kurtulmak mümkün.
İşte bu tür cihazları nesnelerin interneti kavramıyla açıklıyoruz. Yani gözümüz arkada kalmasın diye nesnelere insan gibi davranacakları yetenekler kazandırıyoruz.
Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) kavramını basit bir çeviriyle tarif etmek de kolay değil. Her canlının bir ruhu değil eşyaların ruhu olduğuna inananlar vardır.
İşte bir kısım girişimci bu nesnelere ruhu internetle kazandırdığına inanıyor. Evimizin kapısının kilidine uzaktan erişim sağlayan su baskınını anlayıp haber veren sensörler, giyilebilir saat, kolye veya ceket gibi sağlık bilgisi veren cihazlar hep bu girişimcilerin nesnelerin interneti projelerinin bir parçası.
Akıllı lambalar, prizler veya kilitlerle beraber harekete, sese veya suya duyarlı her çeşit sensörler bize yeni yetenek kazandırıyor. Sanki eve dikkat etmesi için birini bırakıyoruz.
Musluk açık kalırsa kapatsın, kapı kilitlenmediyse kilitlesin dediğiniz bir yardımcı. Bunları internet erişimi ile akıllandı dediğimiz cihazlar yapıyor. Aslında cihaz akıllanmıyor. Yetenekli hale geliyor.
Bunu da internete bağlanarak, uygulamalarla akıllı telefondan yönetim olanağı sunarak yapıyorlar. Yani akıl dediğimiz şey yazılım, internet erişimi dediğimiz şey de yapay sinir ağı.
İşte tüm bu akıllanan cihazlar sadece evde değil hayatın her anında uzaktan yönetilebilir nesnelere dönüşüyor.
EVDE TASARRUF VE GÜVENLİK
Araştırmaya göre Avrupa'daki evlerin yarısında en az bir defa su hasarı meydana geliyor. Bu, katılımcıların düşündüğünün çok üzerinde bir oran.
Avrupa Sigorta Derneği tarafından hazırlanan bir rapor, bu olayların yüzde 93'ünün önlenebilir olduğunu belirtiyor.
Müşterilerinin su deneyiminden keyif almasını sağlamak isteyen Grohe, su hasarlarını izlemeye ve önlemeye yönelik akıllı cihazlar geliştirme sürecini ürün inovasyonunda bir sonraki adım olarak görüyor.
"Bunca eşyanın internete ne ihtiyacı var" diye sorabilirsiniz. Bu yoğun tantananın arkasında güvenlik ve tasarruf etme derdi yatıyor.
Kendimizi daha çok güvende hissedebilmek için sensörlerle daha duyarlı hale getirdiğimiz alarmlar kullanıyoruz.
Örneğin evde hangi pencerenin kaç defa açılıp kapandığını görebilirsiniz. Bazen evde balkon penceresinin açılıp kapandığını görerek kaç kez sigara içildiğini bilebilirsiniz.
Yerinizden kalkmadan evdeki lambayı bile akıllı telefondan açıp kapatırsanız, babanızdan "Biraz yerinden kalkmayı öğren. Nedir bu dıt dıt dıt" diye azar yemeye de hazırlanın.
Yani akıllı ev sorunsuz ya da tasasız hayat anlamına da gelmiyor. Üstelik bunlar ilk nesil sensör ve akıllı cihaz olduğu için standartları yok, güvenlik önlemi yetersiz.
Bu yüzden bu ilk nesil akıllı cihazların güvenliksiz internet saldırıları da ilk kez görülmeye başlandı.
Çeşmenin başında akıllı sensörler var
Evde sular kesik. Evden çıkmadan önce çeşmeleri kapattığınızı düşündünüz ama tam da emin değilsiniz. Artık gözünüz arkada kalmayacak.
Su baskınını komşunun zırıltısıyla öğrenmek yerine akıllı bir sensörle iş işten geçmeden öğrenmek istemez misiniz?
Grohe'nin yeni ürünü Sense akıllı su sensörü, nem durumunu izleyerek sızıntıları anında tespit ediyor ve bir sorun olması durumunda ev sahiplerini anında haberdar ediyor.
Ana su borusuna monte edilen Grohe Sense Guard ise borunun patlaması durumunda su akışını kapatma imkanı sunuyor.
Grohe Sense ve Grohe Sense Guard sayesinde artık açık bırakılan musluklar dahi dikkatten kaçmıyor. Akıllı bir su sensörü olan Grohe Sense zemine kolaylıkla yerleştirilebiliyor.
Su baskınlarını tespit edebilen sensör; oda sıcaklığı ve nem oranını takip ediyor.
Evin farklı odalarına yerleştirilen birden fazla cihaz, her türlü sorunu anında haber vererek ev sahibine su hasarı durumunda gerekli önlemleri alma imkanı tanıyor.
Akıllı priz unutkanlıkların önüne geçiyor
Evden çıktıktan sonra kendinize "Acaba ütüyü fişten çektim mi, kahve makinasını kapattım mı" gibi sorular sormaktan bıktıysanız çözüm akıllı priz kullanmaktan geçiyor.
Pronet, Akıllı Priz'in uzaktan kontrol edilebilme özelliği sayesinde bu aletler siz evden ayrılmış olsanız bile kapatılabiliyor. Böylece yangın tehlikesinin önüne geçiliyor.
Akıllı Priz kullanıcıları evden çıktıktan sonra sistemi uzaktan cep telefonu üzerinden kontrol ederek prizde kalan elektronik aletleri anında kapatabiliyor.
Yüksek gelen elektrik faturasının da önüne geçiyor. Akıllı Priz yalnızca güvenlik ihtiyaçlarına çözüm üretmiyor, elektrik kullanımında tasarruf edilmesini de sağlıyor.
Akıllı Priz'e bağlı olan cihazın ne kadar enerji harcadığı sistem üzerinden kolayca izlenebiliyor.
Enerji ölçüm özelliği sayesinde ay sonunda yüksek gelen elektrik faturasının sebebinin hangi cihaz olduğu hemen tespit edilebiliyor.
Kullanım alışkanlıkları bu verilere göre yeniden düzenlenebiliyor.
Evin kilidine uzak değiliz!
Güvenlikte çığır açacak KASK sistemi sayesinde artık hırsız mekana girmeden kapıda durdurulabilecek. Türkiye ve dünyada bir ilk olan KASK (Kale Alarm Sistemleri Kilidi) tamamen milli yazılım ve milli bir ürün.
KASK sisteminin dünya patenti de Kale Endüstri Holding'e ait. Hedef katma değerli bu ürünü Türkiye'den tüm dünyaya ihraç etmek. Kale Endüstri Holding bünyesindeki Kale Alarm, yeni bir sistem ile sektördeki tüm teknolojileri geride bırakıyor.
KASK nesnelerin internetidir. Kilit sistemi ile alarm panelinin konuşmasıdır. Kale Endüstri Holding Kale Alarm ile güvenlik noktasının her alanında var.