2030 yılında ABD nüfusun yüzde 19'unu 65 yaş üstü insanlar oluşturacak. 2050 yılında, her iki kişiden birinin 65 yaş üstü insanların olduğu bir dünyada yaşayacağız. Türkiye'de ise hızla yaşlanan kuşak için hazırlıklar yetersiz. Oysa teknolojiyle yaşlanmak için pekala çözümler mümkün.
Dokunmatik ekranlar her yaştan insanı akıllı telefon sahibi yaptı. Konuştuklarımızı çözen sesli komutlar ise teknolojiye uzak duran ileri yaştaki insanların hayatını değiştirecek.
Peki, bilgisayar açıp kapamayı bile bilmeyen bir kuşak teknolojiye sıcak bakar mı? İnsan merkezli diye övdüğümüz yeni teknolojiler ileri yaştaki insanların da hayatını kolaylaştırıyor.
HATA YAPMAKTAN KORKUYORLAR
İleri yaşlarda insanlar, hata yapmaktan korktukları için dokunmatik ekranlı akıllı telefonlardan uzak duruyor. Oysa dokunmatik ekranda hassasiyet seçimleri yapılabiliyor.
Ekranda yazıların büyüklükleri kullanıcının talebine göre ayarlanabiliyor. Ayrıca yüzlerce farklı uygulama ile beyinsel fonksiyonları artırmak mümkün. Unutkanlıkların önüne geçmek için minik hatırlatmalar yapmak ve basit oyunlarla belleği daha etkin kullanmak hiç de zor değil.
Yaşlı insanların uzaktaki çocuklarıyla Skype, Gtalk veya Facetime üzerinden görüşmesini sağlamak da mümkün. Böylece mesafeleri kısaltan çözümler onları teknoloji kullanmaya ısındırabilir.
SESLİ KOMUTLAR GELİYOR
Önümüzdeki dönemde yıldızlaşacak sesli komutlar şimdiden çözüm sağlıyor. Hatta önemli bir kısmının Türkçe desteği var. Android, iOS ve Windows üzerinden sesli notlar kullanılabiliyor. Ajandaya toplantı notları alıp alarm oluşturulabiliyor. Ev ortamında kullanılacak sesli komutlar için bu yıl yeni ürünler görmeye başlayacağız.
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER
Sağlık bilgileri konusunda kullanılan akıllı saatler yüzde 100 doğrulukta ölçümler yapmasa da kalp ritmi ve atılan adımlar konusunda günlük etkinlikleri düzenlemek için kullanılabilir. Kullanılan GPS benzeri yazılımlar sayesinde çeşitli rahatsızlıklar yüzünden kaybolma tehlikesi yaşayan yaşlı anne babalara özel kullanılan saatlerle önlem almak mümkün.
TEKNOLOJİNİN YILDIZINI SİZ SEÇİN
Eskiden teknoloji editörleri performans yarışı yapar, sonuçlarını alt alta yazardı. Kullanıcıların gönlünde yatan aslanı merak eden yoktu. Oysa 2000'li yıllarla insan merkezli tasarımların, deneyim ekonomisi çağına geçildi. Bu değişimde, geniş bant mobil ve kablosuz internet bağlantısının payı oldukça büyük.
Biz de editörler olarak teknolojinin yıldızlarını seçmek için tüketiciye danışmaktan daha güzel bir yol olamaz diye düşündük. İnternette harika bir anket platformu oluşturan Poltio, teknolojinin yıldızlarını belirleyeceğimiz altyapıyı kurdu. gittigidiyor da, projeyi destekleyince teknolojinin yıldızlarını seçmek şart oldu.
OYLAMAYA HEMEN KATILIN
Poltio'nun anket platformunda deneyimli editörlerce belirlenen adaylar arasından gönlünüzdeki teknoloji yıldızlarını seçin. Böylece bir yıl boyunca hangi ürünlerin peşinden koştuğumuzun haritasını belirlemiş de olacaksınız. Ben adaylarımı kendi beğenilerimden çok tüketicilerin en çok sorduğu, üzerinde konuştuğu ürünler arasından belirlemeye gayret ettim. Ankete katılmak oldukça kolay, uzman olmaya da gerek yok.
Herkese açık olan, katılım için kayıt gerektirmeyen ankette oy kullanmak isteyenlerin http://www.gittigidiyor.com/teknolojinin- yildizlari sayfasını ziyaret edip 'Teste Başla' butonunu tıklaması yeterli. Oylama 15 Şubat'a kadar sürecek.
ANKETİN KATEGORİSİ ZENGİN
Farklı kategorilerde yapılacak oylama sonucu 17 Şubat'ta gittigidiyor'un sosyal medya hesaplarından duyurulacak.
Anketin kategorileri şöyle: Yılın bilgisayarı, en iyi oyun bilgisayarı, en iyi tablet, yılın telefonu, en iyi ekonomik akıllı telefon, en yenilikçi telefon, en iyi aksiyon kamera, en iyi oyun konsolu, yılın televizyonu, en yenilikçi televizyon, en iyi ekonomik televizyon, en akıllı saat, en iyi akıllı bileklik ve en iyi kulaklık.