Robotlar henüz "Ne iş olsa yaparım" demiyor. Ama çim biçmekten restoran ve havalimanlarında misafir karşılamaya, çocukların eğitiminden üretime kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı.
Robotlar filmlerde gördüğümüz tehdit oluşturan bir yaratık değil. 100 doların altında çocuklarla iletişim kuran robotlar da var havalimanlarında yolcuları uğurlayıp el sallayan binlerce dolarlık olanı da var. Robotlar yakında teknoloji marketlerin en çok ilgi çeken araçları haline gelecek. CES 2017'de büyük elektronik üreticileri, internet devleri ve girişimciler robotlar üzerine büyük bir yarışa girdi. Bir adım sonrası ise teknoloji marketler arasındaki yarış olacak.
İLK HEDEF ÇOCUKLAR
Erken dönem robotların, ilk hedefi çocuklar. Bu robotlar, okul öncesi çocukların eğlenceli vakit geçirmesini sağlarken, kol ve göz koordinasyonlarını artıracak eğitimler de veriyor.
Daha yetenekli robotlar ise, restoran, havalimanı ve otellerde müşterileri karşılamak için kullanılıyor.
Google, Amazon, Apple ve Microsoft dışında Samsung gibi elektronik devleri robotun yapay zeka platformu üzerinde çalışmalar yürütüyor.
Kullanıcısının sesli komutlarına duyarlı dijital bir kişisel asistan olarak tasarlanan Lenovo Akıllı Asistan uygulaması, Amazon Alexa işbirliği ile geliştirildi. Bugün teknoloji kullanan nüfusun yüzde 65'i, akıllı telefonları, PC'leri ve tabletleri aracılığıyla sesli tanıma sistemlerini kullanıyor.
Lenovo Akıllı Asistan uygulamasıyla gelen 360 derece ve 5 metreye kadar ses algılayabilen mikrofonlar sayesinde sadece birkaç kelime konuşarak internet araştırmalarınızı yapabilecek, müzik dinleyebilecek, liste ve takvimlerinizi de oluşturabileceksiniz.
Yani aynı anda birden fazla işinizi sorunsuz şekilde tamamlayabileceksiniz. Bulut teknolojisi destekli bu uygulama ile tüm arama sonuçlarınızın listesinizi de tutabileceksiniz.
Kısacası ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek akıllı bir asistana sahip olacaksınız.
HASTA BAKIMI VE YAŞLILAR
Avrupa ve Japonya'da yaşlanan nüfusa karşı yeni önlemler alınıyor. Engelli ve rehabilitasyon ihtiyacı olan hastalara hemşireler kadar olmasa da robotlar destek oluyor.
Hastayı gözlüyor, anlık verileri doktorun takip etmesini sağlıyor. Anlık veri iletişimi sayesinde robotların gözleri kameralara da dönüşüyor. Bu robotlar, yaşlı ve hastaların eli ayağı oluyor.
Yolcunun dilinden anlıyor
Robotların yetenekleri, sadece evlerde değil farklı mekanlarda da kendisini gösteriyor. Kore Incheon Uluslararası Havaalanı'ndaki LG'nin Havalimanı Rehber Robotu, yolculara akıllı bilgi asistanlığı yaparak, İngilizce, Çince, Japonca ve Korece olmak üzere dört dilde soruları yanıtlıyor. Biletinizi basit bir şekilde tarattığınızda, uçağa biniş saati, kapısı ve hatta gideceğiniz yerin hava durumu hakkında ayrıntılı bilgiye kolayca ulaşabilmenizi sağlıyor. Bu robot, yürüme sürenizi de hesaba katarak, tahmini varış sürenizi hesaplayabiliyor ve havaalanı içinde gitmek istediğiniz yere kadar size eşlik edebiliyor.
Çocuklar kodlasın oynasın öğrensin
Herkesin kod yazabileceği düşüncesinden yola çıkarak Jimu Robot projesini geliştiren Ubtech firması, robotların dünyasında çocukların da payının olmasını sağlıyor. Çocukların temel kodlama bilgilerini öğrenmesi için geliştirilen Robot Jumi, hem eğlendiriyor hem eğitiyor.
Ailenin bireyi olmaya hazır!
Robotların sözden anlar hale gelmesi için sesli komutların zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekiyor. LG Hub Robot, kullanıcı dostu ve insana benzeyen tasarımıyla, tüm aile bireylerinin rahatça kullanabilmesi için tasarlanmış. Ekranda beliren yüz sayesinde, geniş bir duygu yelpazesi dahilinde hislerini ifade edebiliyor. Ayrıca hareket ettirilip döndürülebiliyor da. Hub Robot, mutfak veya oturma odası gibi aile bireylerinin sıkça kullandığı ortak alanlara yerleştirildiğinde, en iyi performansı gösteriyor. Evin diğer odalarına Hub Robot'u tamamlayıcı mini robotlar da yerleştirilebiliyor.